Bunlar Bir Gencin Midesinden Çıktı

Kütahya'da zihinsel engelli bir gencin midesinden aralarında meyve bıçağı, çay kaşığı, tükenmez kaleminde bulunduğu 15 yabancı cisim çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol
Bunlar Bir Gencin Midesinden Çıktı

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Kütahya Evliya Çelebi Eğitim Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü'ne elindeki cisimleri ağzına atma şikayetiyle yapılan başvuru sonucu, 15 yaşında zihinsel engelli gencin çekilen röntgeninde, midede çok sayıda yabancı madde tespit edildi. 
Yrd. Doç. Dr. Bircan Sarvan ile Yrd. Doç Dr Süleyman Coşgun, cisimleri çıkarmak için ameliyat kararı aldı. Genel anestezi uygulanan gencin ameliyatını gerçekleştiren Sarvan, “Hastaya genel anestezi vererek endoskopi ile midesinde çok sayıda yabancı cisim olduğu görüldü. Hastanın midesinden 1 adet meyve bıçağı, 2 adet çay kaşığı, 4 adet dondurma çubuğu, 4 adet ağaç dalı, 1 adet pet şişe kapağı, 1 adet pipet, 1 adet kurşun kalem ve 1 adet de tükenmez kalem olmak üzere toplam 15 parça yabancı cisim çıkarıldı. İşlem yaklaşık 3 saat sürdü.” dedi.

‘İNANILACAK GİBİ DEĞİL’

Midesinden çıkan yabancı maddelerin nasıl yutulduğuna inanamadığını ifade eden Yrd. Doç. Dr Bircan Sarvan, “Bu durum inanılacak gibi bir değil. Hastanın boyu 15 cm'e kadar ulaşan ve delici-kesici özellikteki yabancı cisimleri yutarak midesine nasıl indirdiğini anlamak mümkün değil” şeklindeki konuştu. 

Bu gibi vakalara genel olarak çok rastlanmadığını, hele ki bu kadar çok yabancı cisim yutulma ihtimalinin de çok çok nadir bir durum olduğunu vurgulayan Dr. Savran ve Dr. Coşgun, şöyle devam etti: ''Burada daha da önemlisi hastanın ameliyatı endoskopik olarak başlanıp bitirilmiştir. Yani hasta açık ameliyat dediğimiz ve midesi açılarak yapılan yönteme gerek kalmaksızın non-invaziv denilen yöntemle bu ciddi sıkıntıdan kurtulmuştur. Açık yapılan ameliyatlarda hastanın midesi geniş bir kesi yapılarak açılmakta ve hastanın iyileşmesi çok uzamaktadır. Bu yöntemde ise hastaya hiç kesi yapılmadan işlem tamamlanmıştır. Hasta ameliyat sonrası çok kısa sürede kendine gelmiş ve 24 saat içinde de beslenmeye başlamıştır. Yaptığımız yöntemi literatürle de paylaşacağız ki, insanlar ameliyatsız yöntemle bu gibi hastalıklardan kurtulabilsinler.”

Yorumlar