Bulgar Sveti George Kilisesi Rahibi'nden cami saldırısına kınama

Edirne'deki Bulgar Sveti George Kilisesi Rahibi Aleksandır Çıkırık, Bulgaristan’ın Filibe (Plovdiv) kentindeki Cuma Camii’ne yapılan saldırıdan büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Bulgar Sveti George Kilisesi Rahibi'nden cami saldırısına kınama

Edirne'deki Bulgar Sveti George Kilisesi Rahibi Aleksandır Çıkırık, Bulgaristan’ın Filibe (Plovdiv) kentindeki Cuma Camii’ne yapılan saldırıdan büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

    Bulgaristan Başmüftülüğü’nün vakıf mallarının iade edilmesi ile ilgili dava açmasını protesto eden grup, Cuma (Muradiye) Camii’ne taş, yanıcı ve patlayıcı maddelerle saldırıda bulundu. Aralarında Sopot ve Karlovo futbol takım taraftarlarının da olduğu yaklaşık bin 500 kadar gösterici, polisin aldığı güvenlik önlemlerine rağmen camiye hasar verdi.

    Camiye yapılan saldırıya bir tepki de Edirne’deki Bulgar Ortodoks Sveti George Kilisesi Rahibi Aleksandır Çıkırık’tan geldi. Kendisini ziyarete gelen Balkan Türkleri Federasyonu üyeleriyle bir süre görüşen Çıkırık, camiye yapılan saldırıyı kınadı. Edirne’deki kilisenin onarımında valiliğin, belediyenin, işadamları, komşularının yardım ettiğini vurgulayan Çıkırık, “Filibe’de de cami ve mezarlık yapıldı. Burada da hep birlikte yapıldı. Edirne’de belediyemiz sokağın adını Sveti George Kilise olarak değiştirdi. Burada bayram olduğu zaman bütün arkadaşlarımız, dernekleriniz, Bulgaristan’dan gelen folklor ekipleri geldiği zaman sizin gönülden onları ağırlıyorsunuz. Bunlar unutulmasın.” dedi.

    Bulgaristan’da cami saldırısını gerçekleştirenlere seslenen Rahip Çıkırık, “Biz, burada üzülüyoruz. Aynı zaman onları biz buraya davet ediyoruz. Gelsinler, burada hep birlikte nasıl yaşadığımızı, güzellikleri paylaştığımızı görsünler. Ve orada böyle hatalara düşmesinler. böyle şeyler kabul edilemez. Hepimiz kınıyoruz. Böyle şeylerin tekrar olmamasını diliyoruz. Eğer problemleri varsa, politika yapacaklarsa parlamentoda yapsınlar. Gidip kiliselerde camilerde yapmasınlar. Bunların bakımı ve tamiri olsun halkın verdiği paralarla, yardımlarla yapılıyor. Varsa bir problemi kalkıp da parlamentoda, valiliğine ve belediyesine gitsin anlatsın orada çözsünler. Ama kiliseye gelip dini görevlerini yapmak için gelenler insanları ürkütmenin de bir anlamı yok. Cami olsun, kilise olsun buradan herkes bir parça ekmek yiyor. Buraya gelenler kilisede oraya gidenler ise camide gün boyu durmuyor. Yarım saat kaldıktan sonra etrafındaki restoranlar, kafeteryalara, alışveriş merkezlerine gidiyor. Bunları da göz önünde bulundurmak lazım. Bir de orada halkın karşı çıkması lazımdı. Sadece orada bir sürücü insan toplanıp oraya yürüyorsa oranın valisi, belediyesi ne iş yapıyor. Holigan şeklinde yürüyen insanların önünün kesilmesi gerekirdi.” şeklinde konuştu

        Balkan Türkleri Federasyon Başkanı Zülfettin Hacıoğlu, son zamanlarda dost ve komşu ülke Bulgaristan’da Türk ve Müslüman toplumuna, vakıf mallarına yapılan saldırıdan büyük bir üzüntü duyduklarını söyledi. Bu olayların belirli kişiler tarafından kışkırtıldığı izlenimini edindiklerini ifade eden Hacıoğlu, “Bulgaristan’ın demokrasiye geçişi ile birlikte ilişkilerimiz ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan çok yönlü olarak gelişmiş ve bu gelişme hızlı bir şekilde devam etmektedir. Bulgaristan’ın çeşitli kentlerinde ibadethanelere yapılan saldırılar hoşgörü ile karşılanamaz. Türkiye’deki gayrimüslim vatandaşlar vakıf yasası ile vakıf malları iade edilirken Bulgaristan’da yaşanan bu tür olaylar hoşgörü ile karşılanamaz. Son zamanlarda Bulgaristan’ın Filibe kentinde Cuma (Muradiye) Camii’ni yapılan çirkin saldırıyı esefle kınıyoruz.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar