Bulgar hurdacılar yolu trafiğe kapattı, gurbetçiler mağdur oldu

Bulgaristan’da hurdacıların uluslararası yolu ulaşıma kapatması nedeniyle gurbetçilerin Türkiye’ye girişlerinde aksamalar meydana getiriyor.Başka ülkelere hurda satışının yanında uluslararası nakliyat yapan büyük firmalara karşı Bulgar...

Google Haberlere Abone ol
Bulgar hurdacılar yolu trafiğe kapattı, gurbetçiler mağdur oldu

Bulgaristan’da hurdacıların uluslararası yolu ulaşıma kapatması nedeniyle gurbetçilerin Türkiye’ye girişlerinde aksamalar meydana getiriyor.

Başka ülkelere hurda satışının yanında uluslararası nakliyat yapan büyük firmalara karşı Bulgar hükümeti kısıtlama getirdi. Kendi hükümetinin aldığı kararı protesto etmek isteyen firmalar Kapıkule’nin karşısında bulunan Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’na gelen uluslararası yolu trafiğe kapatıyor. Gün içerisinde Bulgar yetkililerin araya girmesiyle eylemlerine zaman zaman ara veren hurdacılar, ardından tekrar yolu kapatıyor. Bu durum Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçilerin Türkiye’ye girişlerini olumsuz yönde etkiliyor.

Binlerce gurbetçi yaz tatilini Türkiye’deki yakınlarının yanında geçirmek üzere yola çıkıyor. Yola çıkan gurbetçilerin çoğunluğu Kapıkule Sınır Kapısı’na gelen uluslararası güzergahı takip ediyor. Bulgaristan'daki hurdacı eylemi nedeniyle bu yolu kullanan gurbetçiler, Hamzabeyli veya İpsala gümrük kapılarına yönlendiriliyor. Bu durum İpsala ve Hamzabeyli gümrüğünde normalinden fazla araç ve yolcu yoğunluğunun yaşanmasına neden oluyor.

Bulgaristan'daki yol kesme eylemi ile ilgili bilgi veren gümrük kapılarından sorumlu Edirne Vali Yardımcısı Nedim Irmak, Bulgar hükümetinin hurdacılık ve nakliyecilik yapan firmalara kısıtlama getirmesi sonucu bu firmaların yol kesme eylemi gerçekleştirdiğini kaydetti. Bulgaristan'daki eylemlerin gurbetçi sezonuna rast gelecek şekilde yapıldığına dikkat çeken Irmak, “Özellikle bu günler seçiliyor. Hamzabeyli ve Pazarkule’de bir sıkıntı yok ama gelip Kapıkule yolunda eylem yapılıyor. Ve bunun üzerine Bulgar yetkililer Pazarkule ve Hamzabeyli’ye yönlendirme yapıyor.” dedi.

Eylemlerle ilgili olarak web adresleri üzerinden gurbetçileri sürekli olarak bilgilendirdiklerini anlatan Irmak, “İşin bir ciddiyeti de yok. Zaman zaman Bulgar yetkililer eylemcileri ikna ederek belli bir süre geçiş sağlıyor ondan sonra yol tekrar kapanıyor. Böyle olunca da biz internet sitemizden yol açıldı veya kapandı diye net bir şey söyleyemiyoruz. Bizim Kapıkule Mülki İdare Amirliği sitesinde son haberimizde geçişler başladı dedik ama bunu da özellikle vurguladık. Tam güvenli olmuyor. Her an kesilebileceğini de değerlendirerek hareket edin diyerek sürücülere uyarıda bulunduk.” diye konuştu.

Hamzabeyli ve İpsala’da herhangi bir sıkıntının olmadığını dile getiren Irmak, açıklamasını şöyle tamamladı: “Oranın kendi kapasitesi var. Ancak Kapıkule’den oraya yönlendirme olunca haliyle orada biraz sıkıntı olabiliyor. Bu eylem bizim Sofya ile görüşüp size dönüş yapmamız çok uzun zaman sürer. Siz Svilengrad ile doğrudan konuşun. Biz de öyle yaptık. Onlarla konuştuk.” CİHAN

Yorumlar