Bülent Tüfenkci: 'en büyük ihanet'

"15 Temmuz'daki en büyük ihanetlerden birisi. FETÖ terör örgütünün yapmış olduğu ihanet, milletin temsilcilerinin toplandığı TBMM ile terörle mücadele eden bütün unsurları o gece tek tek vurdular. Genelkurmay, Emniyet, MİT, Özel Kuvvetler, bunların tamamı, PKK terör örgütüyle üst düzeyde mücadele eden kurumların başında geliyor. Bu terör örgütünün hangi terör örgütlerinin imdadına yetiştiğinin takdirini de size bırakıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Bülent Tüfenkci: 'en büyük ihanet'
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, darbe girişimini "en büyük ihanet" şeklinde değerlendirerek, "FETÖ terör örgütünün yapmış olduğu ihanet, milletin temsilcilerinin toplandığı TBMM ile terörle mücadele eden bütün unsurları o gece tek tek vurdular. Genelkurmay, Emniyet, MİT, Özel Kuvvetler, bunların tamamı, PKK terör örgütüyle üst düzeyde mücadele eden kurumların başında geliyor. Bu terör örgütünün hangi terör örgütlerinin imdadına yetiştiğinin takdirini de size bırakıyoruz." dedi.

Tüfenkci, Hatay'da bir otelde sivil toplum örgütleriyle bir araya geldiği "Hatay İli Değerlendirme Toplantısı"da yaptığı konuşmada, 15 Temmuz akşamı Türkiye'de ciddi bir darbe teşebbüsünde bulunulduğunu hatırlattı.

Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde yapılanan ve kendi sapık dini ideolojilerini millete dikte etmek için askeri cunta girişiminde bulunan yapıya karşı milletin sivil direnişle dünyaya örnek olduğunu vurgulayan Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Düşünün, bu direnişte hiçbir sivil tarafından darbecilere karşı da olsa hiçbir silah kullanılmadı. Bu direniş, milletin çelik iradesiyle o kurşunlara siper oldu, milletin iradesiyle tankları, topları, uçakları durdurdu. 12 saat gibi kısa bir sürede de bu darbe teşebbüs bastırılmış oldu. Bu ihanet çetesi aziz milletimize, hükümete, Cumhurbaşkanımıza, siyasi partilere, milli kurum kuruluşlarımıza yapılmış bir hareket. Türk milleti, tarihte çok ihanetlerle karşı karşıya kaldı. 15 Temmuz'daki en büyük ihanetlerden birisi. FETÖ'nün yapmış olduğu ihanet, milletin temsilcilerinin toplandığı TBMM ile terörle mücadele eden bütün unsurları o gece tek tek vurdular. Genelkurmay, Emniyet, MİT, Özel Kuvvetler, bunların tamamı, PKK terör örgütüyle üst düzeyde mücadele eden kurumların başında geliyor. Bu terör örgütünün hangi terör örgütlerinin imdadına yetiştiğinin takdirini de size bırakıyoruz. O gün o gece, Türk milletini oluşturan unsurların tamamı o gün bir arada mükemmel bir duruş sergilediler.

Bütün muhalefet partileri genel başkanı, polise, basına, TSK'nın darbe girişimine karşı bütün kuvvetlerine, o duruşu gösteren bütün millete teşekkür ediyoruz. Bu bir parti veya grubun duruşuyla galip gelinen bir olay değil. Bütün siyasi parti ve milletin ortak duruşuyla gerçekleşen milletin zaferi. Böyle bir milletimiz olduğu için gurur duyuyoruz."

15 Temmuz'un kendilerine birçok şeyi öğrettiğini belirten Tüfenkci, zor durumda milletin birbirine nasıl sarıldığını, ayrılıkları bir kenara bıraktığını dünyanın gördüğüne dikkati çekti.
Milletin o gece, bu vatana, coğrafyaya sahip çıkılması gerektiğini ifade ettiğini aktaran Tüfenkci, "O darbe girişimi gerçekleşseydi milletine karşı kurşun sıkan, siviline, kadınına, günahsız çocuklara kurşunları yağdıranlar galip gelselerdi, bu ülkeyi kime peşkeş çekeceklerini hayal bile edemiyoruz. Nereye götüreceklerini hayal edemiyoruz, kestiremiyoruz. Allah'a hamdolsun, Cumhurbaşkanımızın dirayetli duruşuyla 81 ilimizin tamamı meydanları doldurarak milletin iradesinin hangi yönde olduğunu göstermesi açısından tarihe geçecek önemli bir sınavdı." diye konuştu.

Darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara şifa dileyen Tüfenkci, Türk milletinin evlatlarının bu acıyı unutmayacağını söyledi.

Ekonomik durum

Bu olayın bir yara açtığını vurulayan Tüfenkci, kısa zamanda toparlanıp güçlenerek, yeniden yola devam edilmesi gerektiğinin önemine değindi.

16 Temmuz'dan sonra meydanları dolduran milletin, Türkiye'nin ekonomisine de sahip çıktığının altını çizen Tüfenkci, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Böyle bir darbe girişiminden sonra normalde müthiş bir ekonomik çöküntü hissedilir. Borsalarınız, döviz fırlar, faizler, enflasyon artar, üretim durur ama 16 Temmuz'dan sonraki bir haftalık ekonomik verilere bakıldığında izah edilebilir, anlaşılabilir marjlar içerisinde kaldık. Bu şunu gösteriyor, Türk milleti darbeye karşı da ekonomisine sahip çıktı. 16 Temmuz'da 1,5 milyar dolar bu millet dövizini bozdurdu, bu sisteme enjekte etti. Geldiğimiz noktada 10 milyara yakın döviz bozdurarak Türk ekonomisinin çökmesini önledi. Dışarıdan para gelmedi. Dışarıya böyle bir güven oluşunca para transferleri de olmadı. Pazartesi gününden itibaren sanki Türkiye'de darbe olmamış gibi finans sistemi, ihracat, ithalat, üretim, iş yerleri, esnaf dükkanlarını açtı. İnsanlar alışverişini yaptı. Ticaret canlılığını korudu. Para transferlerinde hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Bu şunu gösteriyor, bu millet aynı zamanda kendi ekonomisine, devletine sahip çıktı."

Hükümetin iş başında olduğunu, milletin bütün kurumlarıyla ayakta durduğunu vurgulayan Tüfenkci, bundan sonra yaraları hızlı şekilde sarıp gündemin ekonomiye doğru çekilmesi, ticaret ve sanayinin büyütülmesi, bunların önündeki bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi.

OHAL

Hatay'daki ticaret erbabının sıkıntılarını, sorunlarını konuşmak için geldiklerini belirten Bülent Tüfenkci, "Bu millet bu kadar özgüveniyle kendi iradesine sahip çıktıysa bizler de milletimizin içinde bulunduğu şartları iyileştirme konusunda neler yapabiliriz, onu konuşalım. Türkiye, böyle bir darbe teşebbüsü karşısında OHAL'i ilan etti. Burada asla milletimizin hayatını, ticaretini etkileyecek şekilde hızlı kararlar alabilme adına, terör örgütüyle hızlı şekilde mücadele edebilme anlamında bu kararlar alındı. Meydanlar, bu darbe teşebbüsünde bulunanların cezasız kalmamasını istiyor. Millet, 'bizi bırakın, bunların hesabını görün' diyor. Bu şekliyle hızlı hareket edebilme adına OHAL'i hayata geçirdik. Bunun neticelerini de görüyoruz."

Sınır Ticaret Merkezleri

Hatay'ın sınır kenti olduğunu, bu anlamda önem taşıdığını ifade eden Tüfenkci, kısa zamanda bakanlıklarının çalışmalarını bitirip, sınır ticaret merkezleri oluşturmak istediklerini dile getirdi.
Öncekilerden daha farklı, biraz daha özel sektörün yönettiği, planlaması, programıyla kentin esnafının da faydalanabileceği merkezler oluşturmak istediklerini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Biz, dostlarımızın sayısını arttırmak, düşmanlarımızı da azaltmak istiyoruz. Bununla ilgili atılan adımları da görüyorsunuz. İnşallah komşumuz Suriye'deki gelişmelerle paralel bizlerin de bu noktada bu gerginliğin uzun süre gitmeyeceğini biliyoruz. Bunun için kentimizin hazırlığını, bu noktadaki çalışmalarımızı bunu da gözeterek yapmış oluyoruz." diye konuştu.

Hatay Valisi Ercan Topaca da ülkenin hassa süreçten geçtiğini, 15 Temmuz'da yaşanan hain saldırının yaralarını hep birlikte sarmaya çalıştıklarını söyledi.

Bu girişimin, herkesin hayatını olumsuz etkilendiğini ifade eden Topaca, bunların üstesinden gelineceğini kaydetti.

Yorumlar