'Bu tür bir kararın engizisyon sisteminde bile örneği yok'

İnsan Hakları Gündemi Derneği Başkanı ve Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Günal Kurşun, İstanbul 3. Sulh Ceza Hakiminin gözaltındaki polislerin ifadelerini almadan dosya üzerinden karar vermesine tepki gösterdi....

Google Haberlere Abone ol
'Bu tür bir kararın engizisyon sisteminde bile örneği yok'

İnsan Hakları Gündemi Derneği Başkanı ve Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Günal Kurşun, İstanbul 3. Sulh Ceza Hakiminin gözaltındaki polislerin ifadelerini almadan dosya üzerinden karar vermesine tepki gösterdi. Kurşun, bu tür bir kararın engizisyon sisteminde bile örneği olmadığını söyledi.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu yapan polislere yönelik yapılan hukuksuz gözaltıların yedinci gününde sorgulamaları yapan İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek, skandal olarak nitelendirilen bir karara imza attı. Mahkeme Başkanı Çiçek, ifadesi alınmayan 17 polisin dinlenilmeyerek, haklarında dosya üzerinden karar verilmesine, dosyanın kapsamlı oluşu gözetilerek kararın saat 21.00'de tüm şüpheli ve avukatlarının yüzlerine adliyenin en geniş salonunda okunmasına karar verdi.

Bu karara tepki gösteren Yrd. Doç. Dr. Günal Kurşun, bunun engizisyon sisteminde bile örneği olmayan bir yöntem olduğunu belirtti. Böyle bir durumda çıkacak kararın serbest bırakılma olması gerektiğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Kurşun, aksinin ise kabul edilemeyecek bir karar olacağını ifade etti. Soruşturmanın başından beri bir saçmalıklar dizisi izlendiğini ifade eden Kurşun, "Başından beri suçlanan kişilere suçlama hakkında en ufak bir bilgilendirme bile yapılmadı, ne ile suçlandıklarını bilmiyorlar. Zaten sürecin başından beri bu insanları bayramda evlerinden, ailelerinden ayrı bırakarak sırf yani bayramı gözaltında geçirmeleri için yapılan bir cezalandırma olduğunu söylemiştik. Şimdi bayram bitiyor, kamuoyunda da çok tepki aldı, 'serbest bırakalım' biçiminde bir yaklaşım olduğu görülüyor. Tabii bunlar siyasi, hukukla çok açıklamaya imkân yok. Dilerim serbest bırakma olur ama aksi bir durum hiç kabul edilebilir bir şey değil. Hem tutuklama kararı ver hem ifadelerini bile alma olacak şey değil. Hukuk devletiyle açıklanabilir bir şey değil." dedi.

Kurşun, serbest bırakılma kararı verilmesi halinde bile hakimin sorumlu olduğunu ifade ederek, "Bu insanlar haksız bir gözaltı süreci varsa, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda onun da düzenlemesi var. Haksız yakalama ve tutuklama durumunda tazminat ödenmesi gündemde. Ayrıca bu işlemi yapanlar hakkında da gerekli idari ve cezai soruşturmanın yapılması gerekir. Dolayısıyla onun da bir bedeli var şüphesiz." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar