Bu sınıfta ikinci ortak dil Türkçe

Türkçeyi Almanya’da Türk çocukları bile ilgisizlik yada imkansızlıktan dolayı tam olarak öğrenemezken, Hamburg’un Lämmersieth Okulu’nda Türkçe-Almanca eğitim veren tek sınıfa Türk çocukları kadar Alman, Afgan, Portekiz gibi farklı...

Google Haberlere Abone ol
Bu sınıfta ikinci ortak dil Türkçe

Türkçeyi Almanya’da Türk çocukları bile ilgisizlik yada imkansızlıktan dolayı tam olarak öğrenemezken, Hamburg’un Lämmersieth Okulu’nda Türkçe-Almanca eğitim veren tek sınıfa Türk çocukları kadar Alman, Afgan, Portekiz gibi farklı kökenden öğrencilerde yoğun ilgi gösteriyor.

Öğrenciler başka bir kültürü tanımak insanları anlamak için Türkçe öğrendiklerini belirtirken, sınıf öğretmeni Tina Schafft, “Biz sadece dil değil bir kültürü öğreniyoruz.” diyor.

Lämmersieth Okulu’nda bu yıl 4. sınıfı bitiren öğrencilerin sınıf öğretmeni Tina Schafft, "İki dilli eğitim projesi benim için çok yeni bir şeydi. Daha önce Türkiye’ye de hiç gitmemiştim. Proje kapsamında gittim ve çok hoşuma gitti. İlk derse başladığımızda her iki dilde alfabeyi, sayıları, mevsimleri öğrendik. Konu ve kelimelerin Almanca ve Türkçe hangi anlama geldiği tek tek öğretiliyor’." dedi.

Türkçe öğrenirken aynı zamanda başka bir kültürü de öğrendiklerini ve yaşadıklarını söyleyen Schafft, "Hem Alman hem de Türk kültürüne yönelik etkinlikler düzenliyor ve bayramlarını kutluyoruz. Bir kültürü tanımanın anlamanın anahtarı dil öğrenmek. Türk atasözünde olduğu gibi ‘bir dil bir insan, iki dil iki insan’dır." şeklinde konuştu.

Schafft, bundan sonra yapılması gereken en önemli çalışmalardan birinin arşiv olduğuna dikkat çekti ve "Yeterli olmayan materyaller iyileştirilmeli, yenileri geliştirilmeli ve günümüzde kullanılan materyallerle bir arşiv oluşturulmalı. Bu gelecek nesillere aktarılmalı. Yine bir iletişim ağı oluşturulmalı ve karşılıklı fikir alış verişinde bulunulmalı’." dedi.

Öğrencilerin Türkçe ile ilgili yorumları ise oldukça ilginç. Melina H. "Türkçe öğrenmek bana zevk veriyor." derken, Emeli S. "Türkçe her zaman ilgimi ve dikkatimi çeken bir dildi. Türkçe öğrenmek istediğim için bu okula geldim. Örneğin Türkiye’de olduğum sırada artık İngilizce konuşmama gerek yok." dedi.

Zoiy S. ise Türkçenin çok hoşuna gittiğini belirterek, "Türkçe konuşan insanları daha iyi anlamak için bu dili öğreniyorum." şeklinde konuştu. Alissa ise zaten bir dil öğrenmek istediğini belirterek, "Türkçe hoşuma gittiği ve amcamın eşi Türk olduğu için Türkçeye ayrı bir ilgi duydum. Kuzenlerimle şimdi Türkçe konuşuyorum. Ben yanlış koşunca onlar bana doğru konuşmamda yardımcı oluyorlar’." dedi.

Türk öğrenci Sergen ise daha iyi Türkçe konuşmak istediği için bu sınıfta olduğunu ifade etti. Sınıf arkadaşı Afganistanlı Navid ise gittiği kreşte çok sayıda Türk çocuğu olduğu ve bu zamana kadar 4 kez Türkiye’ye gittiği için özellikle Türkçe öğrenmek istediğini söylüyor. Annesinin Afganistan’da okulda Türkçe öğrendiğini belirten Navid, “O bana zaten Türkçe okumayı öğretmişti. Türkiye’de tatillerde artık sadece Türkçe konuşacağım. Kendileri ile Türkçe konuşulması Türklerin çok hoşuna gidiyor." dedi. CİHAN

Yorumlar