Bu müzede engel yok

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Gevher Nesibe Medresesi'nde kurulan Selçuklu Uygarlığı Müzesi her anlamda Türkiye'de ve dünyada bir ilk oldu.

Google Haberlere Abone ol
Bu müzede engel yok

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Gevher Nesibe Medresesi'nde kurulan Selçuklu Uygarlığı Müzesi her anlamda Türkiye'de ve dünyada bir ilk oldu. Dünyanın ilk Selçuklu Müzesi'nde engelliler açısından da bir ilk gerçekleştirildi. Görme engelliler için Braille Alfabesi kullanılan ve hissedilebilir yol yapılan müzede ayrıca tüm eserlerin dokunularak hissedilmesi için replikaları bulunuyor.

    Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Selçuklu Uygarlığı Müzesi Kayseri ve Kayseri dışından büyük ilgi görüyor. Dünyadaki ender müzelerde yer alan holografik 3 boyutlu görüntüler ve arttırılmış gerçeklik sunan bilgisayar donanımlarının kullanıldığı müze, dijital müzeciliğin son noktası olarak nitelendiriliyor. Dünyada ve Türkiye'de ilk olan özellikleriyle bilinen müze, aynı zamanda engelli dostu bir müze olarak da dikkat çekiyor. Müzeyi görme engellilerin de rahatlıkla gezebilmeleri için hissedilebilir yol yapıldı. Görme engellilerin müzeyi gezebilmeleri ile de yetinilmedi ve bazı donanımlar kullanılarak engellilerin müzede bilgilenmeleri ve esreleri tanımaları da sağlandı. Müzede yer alan tüm eserler kabartma yazı olan Braille Alfabesi ile tanıtılıyor ve ayrıca eserlerin birer kopyası olan replikalarla engellilerin dokunarak eserleri tanımaları sağlanıyor.

    Müzeyi gezen Altı Nokta Körler Derneği Kayseri Şube Başkanı Saadettin Kulkul, Selçuklu Uygarlığı Müzesi'nin hayırlı olmasını diledi ve bu müzede bir ilk yaşandığını söyledi. Müzedeki bütün eserlerin kabartma yazı ile anlatımı ve müze boyunca gezilecek hissedilebilir yol olgusunun unutulmadığını ifade eden Kulkul, "Bundan dolayı emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz. Başkanımız Mehmet Özhaseki'ye de teşekkür ediyoruz. Emeği geçenlerin eline yüreğine sağlık." dedi.

    Müzeyi gezen görme engellilerden İkbal Demir, Mehmet Salih ve Ahmet Karaman da böylesine bir imkanın kendilerine sağlanmasından dolayı başta Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. CİHAN

Yorumlar