Bu mehteran davul-zurna değil melodika ile coşturuyor

Yüzyıllar boyunca Osmanlı askerini coşturup, düşmana korku salan Osmanlı Askeri Bandosu Mehteran, son yıllarda büyük rağbet görüyor.

Google Haberlere Abone ol
Bu mehteran davul-zurna değil melodika ile coşturuyor

Yüzyıllar boyunca Osmanlı askerini coşturup, düşmana korku salan Osmanlı Askeri Bandosu Mehteran, son yıllarda büyük rağbet görüyor. Açılışlar başta olmak üzere önemli gün ve gecelerde ilk sırada gelen mehteran gösterisi değişik ritüellerde eklenerek geliştiriliyor. Bursa Nilüfer Ahmet Uyar Ortaokulu öğrencileri müzik öğretmenleri Serkan Altay nezaretinde bir yeniliğe imza atarak mehter marşını melodikalarla çalıyor.

Fon müzik eşliğinde marşı çalmaya başlayan öğrenciler, üflemeli melodikalarla ilginç görüntülerin yaşanmasına neden oluyor. Onlarca öğrencinin hep birlikte bir yandan üfleyip, diğer yandan minicik parmakları ile çaldıkları melodikalar tarihi mehter marşını değişik bir boyutta sunuyor. Serkan Altay’ın komutları ile melodikalarla mehter marşını çalan öğrencilerin mutlulukları gözlerinden okunuyor.

Mehter marşını daha önce hiç yapılmayan melodika ile seslendirip daha geniş kitlelere yaymayı düşündüklerini söyleyen Altay, “Biz ilk defa yapıyoruz. Çok keyif aldık. Altta fon müziğin olması öğrencileri daha çok motive etti. Önümüzdeki günlerde, özellikle 23 Nisan’da mehter kıyafetleri ile ve mehter bölüklerinden de destek alarak bunu sahnelemeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu. Altay, öğrencilerinin bir ilki gerçekleştirirken çok keyifli ve istekli bir şekilde derse geldiklerini kaydetti.

En büyük sıkıntılarının zaman darlığı olduğunun alıntı çizen Serkan Altay, “En büyük sorunuzum müzik dersinin bir saat olması. Zaman dar olduğu için müzik dersini daha geniş bir zamana yayamıyoruz. Bir dersten daha fazla zamanımız olsa daha çok tekrar imkanımız olacak.” şeklinde dert yandı.

Ayrıca ‘Müziğimi Toplumla Paylaşıyorum’ isimli projeyi geliştirdiklerini ifade eden Serkan Altay, Milli Eğitim’in hazırladığı kitapçıkta da yer alan çalışmayı alışveriş merkezleri gibi çeşitli yerlerde fiiliyata döktüklerini sözlerine ekledi.

Öğrencilerden Hande Yaşar, müzik dersini eğlenerek öğrendiklerini anlatırken, “Melodikada değişik müzikler çalıyoruz. Mehter marşını melodika ile çalmak çok zor değil. Öğretmenimiz bize çok yardımcı oluyor. Öğretmenimizin hazırladığı fon müzikleri bizim daha kolay çalmamızı sağlıyor.” dedi.

7-A sınıfı öğrencisi Mert Doğan da mehter marşını çalarken büyük bir zevk duyduklarına vurgu yaparken şöyle konuştu: “Mehter marşını öğretmenimizin de yardımı ile hepimiz daha büyük bir sevgi ile çalıyoruz. Öğretmenimizin yardımı ile diğer müziklerde de aynı şekilde haz alıyoruz. Mehter, Osmanlı devletinde seferlere giderken çalınıyordu. Savaşlardan önce askerlere moral olsun diye çalınıyordu.”

MİYAZAKİ İÇİN JAPONCA ŞARKIYA KLİP

13 yılık müzik öğretmeni Serkan Altay, daha önce de kiraz çiçeği anlamına gelen ‘Sakura’ şarkısı klibi ile Türkiye’ye gönüllü olarak gelen Japon doktor Atsushi Miyazaki’yi öğrencileri ile anmıştı. Altay, Van’da 9 Kasım 2011’de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde Bayram Oteli’nin enkazında kalan gönüllü Japon doktor Atsushi Miyazaki için görev yaptığı Bursa Ahmet Uyar İlköğretim Okulu’nda 600 öğrencisi ile Japonya’nın en popüler halk şarkılarından ‘Sakura’ya klip çekerek Miyazaki’nin ailesine göndermişti. Karşılığında ise teşekkür mektubu alınmıştı. Serkan Altay, 600 kişilik Sakura şarkısı korosu sonrasında alınan hazzın daha sonraki başarıların alt yapısını oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi: “Daha sonra bundan cesaretle bir Guinnes rekor denememiz oldu, ancak öğrenci mevcudumuz dünyanın en kalabalık çocuk çalgıları ve melodika grubunu karşılamadı. İleride bunu tekrarlamayı düşünüyoruz.” CİHAN

Yorumlar