Bu keçiler fabrika gibi

İkiz ve üçüz doğum oranı yüksek olan İsviçre kökenli Saanen cinsi keçiler, yıllık 700 ile 1400 kilo arasında süt verimi ile de adeta fabrika gibi çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol
Bu keçiler fabrika gibi

İkiz ve üçüz doğum oranı yüksek olan İsviçre kökenli Saanen cinsi keçiler, yıllık 700 ile 1400 kilo arasında süt verimi ile de adeta fabrika gibi çalışıyor.

    Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi keçi ünitesinde yetiştirilen İsviçre kökenli Saanen cinsi keçiler adeta fabrika gibi çalışıyor. Dünyada da en çok rağbet gören ırk olarak bilinen keçiler ikiz ve üçüz doğumun yanında, bereketli süt verimi ile de dikkat çekiyor. Sütleri adeta altın değerinde olan keçiler, her sene sürüyü ikiye katlıyor.

    Anne sütüne en yakın olduğu için bebeklerin beslenmesi başta olmak üzere dondurma sektöründe de en çok tercih edilen keçi sütü, son yıllarda üniversiteler başta olmak üzere özel sektörde kârlı tarımsal üretimler arasına girdi.

    KEÇİNİN FİYATI 2 BİN LİRA

    UÜ Veteriner Fakültesi keçi ünitesinde yetiştirilen İsviçre kökenli Saanen cinsi keçiler özellikle yoğum sayısı ve süt verimi sayesinde altın değerinde. Dünyada da en çok rağbet gören ırkların başında gelen keçilerden alabilmek için talepte bulunanlar 2 bin liraya bir keçi alabilmek için sıraya giriyor. Bir doğumda ikiz veya üçüz doğurma oranı yüksek olan keçilerin süt verimi de aynen inekler gibi oldukça bereketli.

    78 KEÇİDEN 125 OĞLAK

    Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Kennerman, yaklaşık 10 yıldan bu yana fakülte olarak keçi üretimine devam ettiklerini belirterek “Şunu gururla söyleyebiliriz ki; şu anda arkamızda gördüğümüz bu keçi sürümüz Türkiye’nin süt verimi en yüksek sürüleri arasında. Yaklaşık şu anda 78 adet keçimiz doğum yaptı. 6 tane de doğum yapması beklenen keçimiz var. Bu doğan keçilerden 125 tane yavru elde ettik. Bu da demek oluyor ki bu hayvanlarda ikiz ve üçüz oğlak alma durumumuz oldukça yüksek.” dedi.

    Ünitede genelde anaç olarak yüz keçi bulundurmaya çalıştıklarını anlatan Kennerman, bu sayının üzerinde olanları ise satışa sunduklarını belirtiyor. Şu anda ünitede 84 tane anaç keçi olduğunu bildiren Engin Kennerman, “100’ün üzerinde ki doğacaklarla birlikte 135’e ulaşacak oğlağımız var. Bu keçilerin en büyük özelliği süt verimi ve doğum oranı. Elimizde ki kayıtlara göre ilk doğum yapan keçilerin yıllık süt verimi 700 kilodan başlayıp 1400 kiloya kadar çıkan keçilerimiz mevcut. Diğer normal keçilere göre doğur oranı ve süt verimi oldukça yüksek. Çünkü 78 keçiden yaklaşık 125 tane oğlağımız var, bu da çok iyi bir oran. Fazla olanları ise yıl içinde talep topluyoruz ve oldukça ilgi yüksek. Dışarıdan vatandaş çok fazla talep ediyor. Gelen talepleri sıraya alıp, sıra ile satıyoruz. Dişilerimizin fiyatı şu anda adedi 2 bin lira.” şeklinde konuştu.

    Saanen ırkı keçilerin çok fazla bir bakım farkı olmamasına rağmen doğumdan sonra biraz ilgi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Engin Kennerman, şu uyarılarda bulunuyor: “Ancak çok fazla ikizlik ve üçüzlük özelliği yüksek olduğu için doğumdan sonra biraz daha fazla özen gösterilmeli. Özellikle ilk 15-20 günde özellikle yavruların emzirilmesi ve keçilerin sağlığı için biraz daha özen gösterilmesi gerekiyor. Tek yavru olsa bira daha kolay ama bunda birden fazla yavru oluyor.”

    İsviçre kökenli Saanen keçileri Türkiye’de daha önce alınan sürülerden alarak genetik seleksiyona tabi tuttuklarını anlatan UÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Kennerman, “Şu anda Türkiye’de gen düzeyleri ve verim oranı en yüksek sürüyü oluşturduk. Son zamanlarda Saanen ırkı keçilere oldukça ilgi var. Süt verimi yüksek olduğundan dolayı bayağı ilgi var. Çünkü keçi sütü anne sütüne en yakın olan süt. Dolayısı ile keçi sütüne talep oldukça fazla.” ifadelerini kullandı.

    "KENDİ ÜNİTELERİMİZDE SATIYORUZ"

    Oğlaklar sütten kesildikten sonra anneleri sağarak keçi sütü ve peyniri olarak satış ünitelerinde sattıklarını anlatan Dekan Kennerman, vatandaşların bu ürünlere büyük ilgi gösterdiğini anlattı. Vatandaşlara genetiği iyi olan bir keçiyi alıp bakım ve beslenme koşullarına da dikkat etmeleri tavsiyesinde bulunan Engin Kennerman, şöyle devam etti: “Ayrıca öğrencilerimizde bu bu ünitelerde beslenme ve bakımlarda yardımcı oluyor. Özellikle doğum döneminde biraz yoğunluk olduğu için bu dönemde öğrencilerimize nöbet yazıyoruz ve nöbetleşe gelip hayvanların bakımına iştirak ediyorlar.”

    Dekan Kennerman, fakülte olarak keçi ünitesinin dışında, koyunculuk ünitesi, sığırcılık ünitesi ve atçılık ünitesinin de bulunduğunu söyledi. Sığır popülasyonunun da oldukça iyi olduğunu anlatan Kennerman, yaklaşık 100’e yakın sağmal sığırdan iyi düzeyde süt alıp işleyerek süt, yoğurt ve peynir olarak sattıklarını kaydetti. UÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Kennerman, ayrıca fakülte olarak sürdürdükleri klon buzağılarının da büyüdüğünü ve onlardan da bir sürü oluşturmak istediklerini sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar