Bu İşçiler, Örümcek Adama Meydan Okuyorlar

Şehirleşme ve hayat standartlarının gelişmesine bağlı olarak hızla yeni binalar, gökdelenler yükseliyor.

Google Haberlere Abone ol
Bu İşçiler, Örümcek Adama Meydan Okuyorlar

Binalar yükseldikçe yeni iş alanları ve imkanları da aynı oranda artıyor. Ancak, bu yapıların temizlik ve bakımları pek kolay değil.

Bu binalara adeta bir dağcı gibi tırmanıp dünyanın en tehlikeli mesleklerinden birini yapan dış cephe ve cam temizleyicileri, her gün ölüm kalım savaşı veriyor. Her sabah evden çıkarken 'geri dönememe' korkusu yaşayan bu işçiler, binaları büyük bir cesaret ve sabırla santim santim temizliyor.

Binaların dış cepheleri ve camları kısa sürede kirleniyor. Bazı binaların üst katlarına ulaşmak için özel araç veya ekipmanlar kullanmak gerekiyor. Özellikle gökdelenlerin dış cephelerinin temizlenmesi aralıksız devam ediyor. Mesela bir gökdelenin temizliği bittiğinde, ilk olarak temizlenen yerler tekrar kirleniyor, işe baştan başlanıyor.

Yüksek binaları görünce "bunları kim temizliyor" demeden alamıyor insan kendini. Bazen vinçlerle veya binaya kurulan iskelelerle temizlik yapan işçiler, çalıştıkları her dakika tehlike ile karşı karşıya. Buna rağmen çalışmak zorunda olan işçiler, her sabah aileleri ile helalleşerek binalara çıkıyor.

"AYAKLARIM TİTREMİŞTİ"
13 yıldır dış cephe temizliği yapan Eyüp Dinç, artık yerde temizlik yapıyor gibi alışmış tehlikeli işine... "İlk çıktığımda çok heyecanlanmıştım, ayaklarım titremişti. Korktum. Korkuyu yenmek için birkaç sefer daha çıktım, korku hissi azaldı." diyen Dinç, "Çıktığım en yüksek bina 60-65 metre yüksekliğindeydi. İster istemez korku oluyordu." ifadelerini kullanıyor.

Dinç, bu işe başladığı ilk zamanlar yaptığı işi eşine söyleyememiş. "Korkmasın, her gün endişelenip beni beklemesin diye... Sonra zamanla alıştıra alıştıra söyledim, o da alıştı." diyen Dinç, "Ailenizle her sabah helalleşiyor musunuz?" sorusuna, "Ben bunu içimden yapıyorum, endişelenmelerini istemiyorum. Daha çok karalı bir şekilde işe gittiğim için onlara güven vermeye çalışıyorum." cevabını veriyor.

Kemal Yılmaz ise, 9 yıldır dış cephe temizliği yapıyor. Yılmaz, "Yaptığımız işi tehlikeli olduğu için sabah evden çıkarken ister istemez hüzün oluyor. Eve yansıtmamaya çalışıyorum. İşimi seviyorum." ifadelerini kullanıyor.

Yorumlar