"Bu davada esas yargılanması gereken Başbakan ve Dışişleri Bakanı'dır”

Adana’da 19 Ocak'ta, MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili 13 asker hakkında Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşmasını izlemek için adliyeye gelen CHP Hatay Milletvekilleri Mevlüt Dudu ile Refik Eryılmaz, 'gizlilik'...

Google Haberlere Abone ol
"Bu davada esas yargılanması gereken Başbakan ve Dışişleri Bakanı'dır”

Adana’da 19 Ocak'ta, MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili 13 asker hakkında Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşmasını izlemek için adliyeye gelen CHP Hatay Milletvekilleri Mevlüt Dudu ile Refik Eryılmaz, 'gizlilik' kararı nedeniyle salona alınmadı. Milletvekilleri karara tepki gösterdi.

Adana Adliyesi önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Mevlüt Dudu, 'içerde hukuk adına bir tiyatronun oynandığını' ileri sürdü. Mahkemenin tensiple; yani ilk celseyi beklemeksizin duruşmanın kapalı yapılmasına karar verdiğini belirten Dudu, sanık avukatlarının 'gizlilik' kararının kaldırılması yönündeki taleplerinin, mahkeme heyeti tarafından reddedildiğini kaydetti.

'Devlet sırrı' gerekçesiyle duruşmaların kapalı gerçekleştiğine dikkat çeken Dudu, “Ben buradan sormak istiyorum; bu hangi devlet sırrıdır. Bugün AKP hükümetinin Suriye ve Irak’ta rejime karşı savaşan terörist örgütlere silah yardımı yaptığı artık bütün dünyanın bildiği bir gerçektir. Bunu herkesin böyle bilmesi gerekir. Bu, devlet sırrı olmaktan çıkmıştır. Bütün dünya biliyor. Bu sebeple Türkiye, Ortadoğu’da giderek yalnızlaşmaktadır. Artık, uluslararası çok ciddi ve saygın kuruluşların kapsamlı raporlarında bile Türkiye’nin, Ortadoğu’daki terörizme destek verdiği açık bir dille ifade edilmektedir.” dedi.

Görevini yapan kolluk görevlilerinin, içerde 'vatan hainliğiyle' yargılandığını dile getiren Mevlüt Dudu, bunu anlamanın mümkün olmadığının altını çizdi. Daha önce, ‘AKP hükümeti artık bu politikaya son vermeli’ dediklerini; ancak şimdi bunu da aştıklarını kaydeden Dudu, “Bırakın politikayı, artık bu rezalete son vermesi ve istifa etmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

"GIDA YARDIMININ TAŞINDIĞI TIR’LARI DURDURUP ARAMANIN DEVLET SIRRI İLE NE ALAKASI VAR?"

CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz ise 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir hukuk skandalının yaşandığını öne sürdü. Mahkeme kararını yerine getirmeye çalışan ve 'içinde silah olduğu tespit edilen TIR’ları durdurup, aramak isteyen' devlet yetkililerini 'vatana ihanetten' yargılamak isteyenlerin, aslında bu davada sanık olması gerektiğini savunan Eryılmaz, şunları söyledi:

“MİT eşliğinde, bugün Birleşmiş Milletler'in, Amerika’nın terör listesine almış olduğu silahlı terör gruplarına devletin, MİT’in kanalıyla silahın gönderildiği bir dava süreciyle karşı karşıyayız. Bunun üstü örtülmeye çalışılıyor. Davayı izlemek istediğimizi; kamuoyunun, Türkiye’nin, dünyanın bu davayı yakından takip ettiğini ifade ettik. Ancak mahkeme başkanı bu talebimizi kabul etmedi. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu açık. İddianame açıldıktan sonra davanın aleni yapılması gerekiyor. Neyi gizliyorsunuz ? Başbakan, Dışişleri Bakanı TIR’la ilgili gıda yardımı yapıldığını söylüyor. Gıda yardımının taşındığı TIR’ları durdurup aramanın devlet sırrı ile ne alakası vardır? Mahkeme kararını yerine getiren devlet görevlilerinin ‘vatana ihanetten yargılanmasının’ açıklamasını siyasi iktidarın, Başbakanın çıkıp mutlaka kamuoyuna izah emesi lazım. Bu davada esas yargılanması gerekenler, TIR’larda silah taşınması talimatını veren siyasi iktidardır. MİT’in başındaki Başbakan’dır, Dışişleri Bakanı’dır. Mahkeme esas suçluların suçunu örtmenin telaşı ile yargılama yapmaya çalışmaktadır. Gizlilik kararının alınması, sanık avukatlarına dosyayı inceleme izninin verilmemesi ayrı bir hukuk skandalıdır. Esas faillerin yerine mahkeme kararını yerine getirmeye çalışan devlet görevlilerinin ‘vatana ihanet’ gibi çok ağır bir suçtan yargılanması aslında bir gözdağıdır, suçluluk telaşıdır. Burada siyasi sorumluluğu olan Başbakan’ın, Dışişleri Bakanı’nın sorumluluğunun örtülmesidir.”

CİHAN

Yorumlar