Bu camide 126 yıldır Miraciye okunuyor

1700'lü yıllarda Kutbü'n-nayi Osman Dede tarafından bestelenen ve Bursalı Safiye Hatun'un 1888 yılındaki vakfiyesi gereği Bursa Hoca Muslihiddin (Mahkeme) Camii'nde her Miraç Kandili'nde ikindi namazı sonrası okutulan Hz. Muhammed (sas)'in semaya...

Google Haberlere Abone ol
Bu camide 126 yıldır Miraciye okunuyor

1700'lü yıllarda Kutbü'n-nayi Osman Dede tarafından bestelenen ve Bursalı Safiye Hatun'un 1888 yılındaki vakfiyesi gereği Bursa Hoca Muslihiddin (Mahkeme) Camii'nde her Miraç Kandili'nde ikindi namazı sonrası okutulan Hz. Muhammed (sas)'in semaya çıkışını konu edinen divan olan Miraciye geleneği bu sene de coşku ile gerçekleştirildi.

Hz. Muhammed'in (sas) önce Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya; oradan da semaya yaptığı pek çok ilahi hikmet, sır ve bereket dolu manevi yolculuğun kutlu günü olan Miraç Kandili'nde Bursa'da 126 yıldır okunan Miraciye, Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından Miraçhanlar Galata Mevlevi Musikisi ve Sema Topluluğu'nun Dedesi Nail Kesova, TRT Radyo Sanatçısı Hasan Semerkantlı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Korosu'ndan Hafız Murat Taştekin, Burak Özdemir ve Erol Armutlu’dan oluşan icra heyetine okutuldu. Türk musikisinin en önemli eserlerinden olan Kutbü'n-nâyî Osman Dede'nin Hz. Muhammed'in göğe çıkışını konu edinen divan koşuğu Miraciyesi 126 yıldan bu yana Miraç Kandillerinde Hoca Muslihiddin Camii'nde okunuyordu. Bu yıl da camiyi dolduran cemaatin eşliğinde Miraciye üstatları tarafından Miraciye kıraati okundu.

Bursa Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal ve Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı'nın da hazır bulunduğu Miraciye kıraatinde cemaat camiyi tıklım tıklım doldurdu. "Evvel Allah adını yad eyleriz / Dil dil olmuş kalbi dil-şad eyleriz" diye başlayan Miraciye sırasında, Miraçta Hz. Peygamber'e ikram edilmesi vesilesiyle cemaate süt ikram edildi. Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, şunları kaydetti: "Miraç, bizim için yükseliştir, Allah’a kul olmaya yükselmektir. 1888’de Safiye Hatun adlı büyüğümüz burada bir vakıf kuruyor. Vakfın birçok hayır şartları var ama onlardan bir tanesi de Miraç kandillerinde Mahkeme Camii’nde miraciye okutulması. Biz de bugün, 126 senedir devam ettirmeye çalışıyoruz."

Miraçhanlardan TRT Radyo Sanatçısı Hasan Semerkantlı da "Bu eserde değişik makamlar var tabi. O zamanlarda camilerde de tekkelerde de okunurdu. Bestekar Osman Dede, sürekli okuyordu. Türk müziğinin en büyük eseri, 4 saattir. Batı'da da böylesine büyük eser yok. En fazla üç saatlik opera var. İnşallah kayıp kısmını, beste kısmını bulmaya çalışıyoruz. Şaheser bir eserdir." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar