BTK, işletmelere 'online tüketici şikayet bölümü' zorunluluğu getirdi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından alınan kurul kararı ile tüketici şikâyetlerinin şeffaf, hızlı, kolay ve etkin bir şekilde çözülebilmesi için işletmecilere, tüketici şikâyetlerinin internet ortamında yapılabilmesi,...

Google Haberlere Abone ol
BTK, işletmelere 'online tüketici şikayet bölümü' zorunluluğu getirdi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından alınan kurul kararı ile tüketici şikâyetlerinin şeffaf, hızlı, kolay ve etkin bir şekilde çözülebilmesi için işletmecilere, tüketici şikâyetlerinin internet ortamında yapılabilmesi, iletilebilmesi ve cevaplanabilmesi amacıyla yeni yükümlülükler getirildi. Buna göre, tüketici şikâyetlerinin işletmecilere yapılabilmesi ve işletmeciler tarafından 10 iş günü içinde tüketicinin şikayetini cevaplandırılmasının sağlanması amacıyla online tüketici şikayet bölümü oluşturuldu.

Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından yapılan yazılı açıklamada, işletmecilerin kuracakları sistemler, altyapı ve uygulama çalışmalarının tamamlanması konusunda testler yapıldı. Buna göre işletmeciler internet sitelerinin ana sayfasında ‘Tüketici şikâyetleri’ başlığı altında tüketicilerinin şikâyetlerini kolayca ve ücretsiz olarak iletebileceği ve işletmeci tarafından verilen cevapları görebileceği bir bölüm oluşturuldu.

Bu çerçevede söz konusu Kurul kararı ile belirlenen Usul ve Esasların amacı; tüketici şikâyetlerinin işletmecilere yapılabilmesi ve işletmeciler tarafından 10 iş günü içinde tüketicinin şikayetini cevaplandırılmasının sağlanması olarak belirlendi. Ayrıca, aynı konuda aynı tüketici tarafından yapılan ikinci şikâyetin, yapılan entegrasyon ile iki yüz binin üzerinde abonesi bulunan işletmeciler için geçerli olmak üzere BTK bilgi sistemine gelerek tüketici şikâyetlerinin ve sektörde mevcut aksaklıkların gözlemlenebilmesi amaçlandı.

Usul ve Esaslar ile işletmecilere, tüketici şikâyetlerinin çözümü ve önlenmesi amacıyla sundukları hizmetlere ilişkin gerekli tedbirleri alma, şikâyetler sonucu oluşan mağduriyetleri giderme ve benzer durumda olan ancak şikâyetçi olmayan abonelerin de mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda gerekli önlemleri alma zorunluluğu getirildi.

Söz konusu düzenlemenin olası tüketici mağduriyetlerinin engellenmesine katkı sağlayacağı ifade edildi. CİHAN

Yorumlar