Bozdağ'ın açıklaması Ergenekon davası avukatlarını harekete geçirdi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, Ergenekon gerekçeli kararının 15 günde hazırlanması gerekirken 6 ay geçmiş olmasına rağmen halen hazırlanmamasının hak ihlali olduğunu açıklaması, sanık avukatlarını harekete geçirdi.

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ'ın açıklaması Ergenekon davası avukatlarını harekete geçirdi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, Ergenekon gerekçeli kararının 15 günde hazırlanması gerekirken 6 ay geçmiş olmasına rağmen halen hazırlanmamasının hak ihlali olduğunu açıklaması, sanık avukatlarını harekete geçirdi.

Ergenekon davası tutuklu sanığı Teğmen Mehmet Ali Çelebi, kendilerini yargılayan ve haklarında hapis cezası veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında HSYK'ya suç duyurusunda bulundu. Çelebi'nin avukatı Serkan Günel'in başvuru dilekçesinde mahkemenin, karar özetini okumasının üstünden 6 ay geçmesine rağmen gerekçeli kararı yazmayarak ya da yazdılarsa dava dosyasına koymayarak suç işledikleri öne sürüldü.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, dün yaptığı açıklamasında Ergenekon davasına ilişkin gerekçeli kararın yazılmamasının hak ihlali olduğunu açıklaması, sanıklar ile avukatlarını harekete geçirdi. Ergenekon davasında 16 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan tutuklu sanık Mehmet Ali Çelebi, karar özetinin ardından 6 ay geçmesine rağmen halen gerekçeli kararın açıklanmayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese ile üye hakimler Sedat Sami Haşıloğlu, Hüsnü Çalmuk, Mehmet Fatih Uslu ve Ercan Fırat'ı, avukatı aracılığıyla HSYK'ya şikayet etti.

Avukat Serkan Günel'in Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na hitaben yazdığı dilekçesinde gerekçeli kararın, yasa gereği 15 günde yazılması gerektiği belirtildi. Dilekçede, kararın 6 ay boyunca yazılmaması ya da yazılmışsa dava dosyasına konulmamasının Ceza Muhakemesi Kanunu'na aykırı hareket etmek anlamına geldiği belirtildi.

Soruşturmayı başlatan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'ün, bizzat iktidar tarafından örgüt mensubu şeklinde gösterildiği belirtilen dilekçede, "Öz'ün, son olarak Bolu'ya düz savcı olarak atanması ve sözkonusu davanın (Ergenekon davası) iddianamesini kabul eden ve 4 sene boyunca mahkeme başkanı olarak yürüten hakim Köksal Şengün'ün, 'İddianameyi okumadan kabul ettik. Şimdi olsa geri çevirirdim. Ergenekon davasında örgüt yok.' şeklindeki açıklamaları karşısında halen gerekçeli kararı yazmayan sözkonusu hakimlerin detaylı bir şekilde soruşturulmasını zorunlu kılmaktadır." ifade edildi.

Dilekçede Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın dün yaptığı açıklamada söylediği, "Baktığımızda verilmiş kararın gerekçesinin yazılmamış olması yasanın çizdiği sınırın aşılmasıdır, ilgili kanun maddesi bu konuda çok açıktır. Kanun gerekçenin hükümle birlikte açıklanmasını bu yapılmadığı taktirde 15 gün içinde dava dosyasına sunulmasını öngörüyor. Esasında yargılama sonucunda karar çıkmışsa o heyet o gerekçeyi yazmak zorunda. Kararı veren heyet onun gerekçesini de yazmalıdır. Açık yasa hükmüne rağmen gerekçenin yazılmamış olması en azından görevi ihmal, görevi kötüye kullanma kapsamında değerlendirilmelidir. 6 ay geçmesine rağmen gerekçenin yazılmamasını bir hakkın suistimali olarak kabul ediyorum. Bu açık bir hak ihlalidir." şeklindeki sözlerine de yer verildi.

Dilekçenin sonunda gerekçeli kararın 15 günde yazılması gerektiği şeklindeki CMK'nun 232/3 maddesini ihlal ettiği iddia edilen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin görevi ihmal suçunu işledikleri belirtildi. Heyette yer alan Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ile üye hakimler, Sedat Sami Haşıloğlu, Hüsnü Çalmuk, Mehmet Fatih Uslu ve Ercan Fırat hakkında idari ve adli soruşturma başlatılması istendi.

Ayrıca Mahkemenin Bolu'ya tayin edilen eski Başkanı Köksal Şengün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın bilgisine başvurulması talep edildi. CİHAN

Yorumlar