Bozdağ'dan Balbay yorumu: Tutuklamaya ve bunu kaldırmaya ancak hakim karar verir

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu CHP Milletvekili Mustafa Balbay kararı ile ilgili olarak, "Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararların, mahkemelerin takdir yetkisini ve bağımsızlığını ortadan kaldırmaz.

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ'dan Balbay yorumu: Tutuklamaya ve bunu kaldırmaya ancak hakim karar verir

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu CHP Milletvekili Mustafa Balbay kararı ile ilgili olarak, "Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararların, mahkemelerin takdir yetkisini ve bağımsızlığını ortadan kaldırmaz. Tutuklamaya, adli kontrole ve bunları kaldırmaya ancak hakim veya mahkeme karar verir. Hakimlerin bağımsızlığı, takdir yetkisi, her daim tamdır. Mahkeme yerine geçip karar vermek yerine herkes, mahkemenin kararını beklemelidir.” dedi.

Bozdağ, kendisine ait twitter hesabından Anaysa Mahkemesi’nin Mustafa Balbay kararını değerlendirdi. Bireysel başvuruyu esastan incelemesi sonunda mahkemenin, başvurucunun hakkının ihlal edildiğine ya da edilmediğine karar verdiğine işaret eden Bozdağ, “İhlal kararı verilirse, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yapılması gerekenlere hükmedilir. Ama yerindelik denetimi yapılamaz. Tespit edilen ihlal mahkeme kararından kaynaklanmışsa, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapmak üzere dosya ilgili mahkemeye gönderilir. Yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunmayan hallerde başvurucu lehine tazminata hükmedilebilir. Yada genel mahkemelerde dava açılması yolu gösterilebilir. Yeniden yargılama yapmakla yükümlü mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararında açıkladığı ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde mümkünse dosya üzerinden karar verir.” diye konuştu.

"MAHKEME YERİNE GEÇİP KARAR VERMEK YERİNE, MAHKEMENİN KARARI BEKLENMELİDİR"

Bireysel başvuru üzerine Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararların, mahkemelerin takdir yetkisini ve bağımsızlığını ortadan kaldırmadığını vurgulayan Bozdağ, şu ifadeleri kullandı: “Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Tutuklamaya, adli kontrole ve bunları kaldırmaya ancak hakim veya mahkeme karar verir. Hakimlerin bağımsızlığı/takdir yetkisi, her daim tamdır. Mahkeme yerine geçip karar vermek yerine herkes, mahkemenin kararını beklemelidir.” CİHAN

Yorumlar