Bozdağ: "Kararları Doğru Bulmuyorum"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Benim kanaatim Sayın Başbuğ’un tahliye kararına referans yapan tahliye kararları ve onların gerekçeleri hukuken doğru gerekçelerdir.

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ: "Kararları Doğru Bulmuyorum"

Tutukluluk süresi 10 yıldan 5 yıla indi diye verilen kararın gerekçesinin ben doğru olmadığını buradan açıkça kendi adıma ifade etmek isterim.” dedi.

    Bozdağ, TRT Haber’de gündeme ilişkin konularda açıklamalarda bulundu. Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin açıklamalarda bulunan Bozdağ, “Böylesi bir hadisede hayatını kaybetmesi hepimizi derin bir üzüntüye boğmuştur. Kendisine rahmet diliyorum. Ailesine başsağlığı diliyorum. Berkin Elvan karşı gerçekleşen olayla alakalı soruşturma başlatıldı. Soruşturma devam ediyor. Soruşturmanın sonucundan elbette bu olayda ihmali, kusuru, kastı her ne varsa kişilerin ortaya çıkacak. Onlarla ilgili yasal müeyyideler ne ise onlar uygulanacaktır. Bundan yana hiç kimsenin bir şüphesi olmamalıdır. Yargı süreci sağlıkla işleyecektir.” şeklinde konuştu.

    “ONLARIN DURUMU FARKLI”

    Tutuklu ve hükümlü arasındaki farka değinen Bozdağ, “Ergenekon davası bildiğimiz gibi geçtiğimiz Ağustos ayında sona erdi, ilk derece aşaması. Mahkeme kararını verdi. Mahkeme kararını verdiği andan itibaren Ergenekon Davası’nda yargılanan hükmen tutuklu statüsüne geçtiler. Dolayısıyla onlar tutuklu statüsünde değil, hükmen tutuklu statüsündeler. Farklı bir statüye geçmiş durumdalar. Onların durumu farklı.” ifadelerini kullandı.

    “BAŞBUĞ’UN TAHLİYESİNİ REFERANS YAPAN TAHLİYELERİN GEREKÇELERİ HUKUKEN DOĞRU”

    Ergenekon Davası kapsamında yapılan tahliyelerin bir kısmının uzun tutukla ilgili yasanın yürürlüğe girmesi ile ilgili olduğunu belirten Bozdağ açıklamalarına şöyle devam etti: “Yasa yürürlüğe girdi tutukluluktaki azamı süre 5 yıla indi ama burada Anayasa Mahkemesi Sayın İlker Başbuğ hakkında da bireysel başvuru kararı verdi. Dedi ki ‘ilk derece mahkemesi tutukluluğa yapılan itirazları etkin bir şekilde denetlememiş olması ve gerekçeli kararın 7 ayı aşkın bir süredir hala yazılamamış, dolayısı ile kararın Yargıtay denetimine götürülememiş olması kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlaline yol açmıştır’ diye bir karar verdi. Bu kararı verdiği tarih ile TMK 10’a göre görevli özel yetkili mahkemeleri kaldıran yasanın yürürlüğe girmesi eş zamanlı oldu. Bu karar çıktı yasa yürürlüğe girdi. Ertesi gün nöbetçi ağır ceza mahkemesi sayın İlker Başbuğ’un tahliyesine Anayasa Mahkemesi’nin kararını gerekçe göstererek karar verdi ki bana göre de isabetli bir karar vermiştir. Bu yasadan faydalanmak için müracaat eden diğer kişilerle ilgili kararlar verilirken görüyoruz ki bazı ağır ceza mahkemeleri tutukluluk süresinin kısaltılmasını gerekçe göstermiş, bazı ağır ceza mahkemeleri de sayın İlker Başbuğ ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nin verdiği gerekçeli karara referans yapmışlar. Benim kanaatim sayın Başbuğ’un tahliye kararına referans yapan tahliye kararları ve onların gerekçeleri hukuken doğru gerekçelerdir. Tutukluluk süresi 10 yıldan 5 yıla indi diye verilen kararın gerekçesinin ben doğru olmadığını buradan açıkça kendi adıma ifade etmek isterim. Çünkü deminde ifade ettim, kararın verildiği tarihten sonra tutukluluk bitmiştir, hükmen tutukluluk başlamıştır. Tutuklulukla ilgi düzenlemeler hükmen tutuklular için uygulanabilir nitelikte değildir.”

Yorumlar