Bozdağ: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi diye bir mahkeme yoktur

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yürürlüğe giren kanuna göre özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırıldığını belirterek, İstanbul 13.

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi diye bir mahkeme yoktur

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yürürlüğe giren kanuna göre özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırıldığını belirterek, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi diye bir mahkemenin olmadığını söyledi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat’ın Çayıralan ilçesinde partisinin seçim karargah bürosunun açılışı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Ergenekon davası tutuklularının tahliye istemini reddetmesini değerlendirdi. Bozdağ, "Şuanda hukukumuzda özel yetkili herhangi bir Ağır Ceza Mahkemesi bulunmamaktadır. Kaldırılan ağır ceza mahkemelerinde görev yapmış olan hakimler ve özel yetki ile soruşturma yapan cumhuriyet savcıları geçici madde çerçevesinde sadece dosyaların devir işlemlerini yapma konusunda yasal bakımından yetkilidirler." dedi.

Özel yetkili mahkemelerde görev yapmış olan hakim ve savcıların koruma tedbirleri konusunda herhangi bir karar veremeyeceklerini kaydeden Adalet Bozdağ, "Soruşturma yapamazlar yargılama yapmazlar. Kaldırılmış bir mahkemenin eski hakimleri veya kaldırılmış özel yetkili cumhuriyet savcılıkları soruşturma yapamaz, yargılama yapamaz. Bunu açık bir şekilde ifade etmemiz lazım. Bugün basına yansıyan bilgiler doğruysa İstanbul 13. Ağır Ceza mahkemesi kaldırılmış bir mahkeme olmasına rağmen toplanarak koruma tedbirleri hakkında bir karar almıştır. Doğruysa diyorum çünkü gerçek bilgiye ben de ulaşamadım işin doğrusu. Basında yazanlara göre konuşuyorum. Ortada olmayan bir mahkeme var, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi diye şuanda Türkiye Cumhuriyeti devletinde yargı organları içerisinde görev yapan böyle bir mahkeme yoktur. Kalkmış bir mahkeme vardır. Bu mahkemede görevli hakim ve savcıların görevleri de sona ermiştir." diye konuştu.

Bu mahkemelerin sadece dosyaların devri bakımından geçici madde ile yetkilendirildiğini söyleyen Bozdağ, şunları söyledi: "Ortadan kaldırılmış bir mahkemenin eski hakimlerinin sanki mahkeme görevine devam ediyormuş kendileri de o mahkemede görevli hakimmiş gibi hareketle koruma tedbirleri hakkında karar vermeleri veya devir işlemleri dışında başkaca yargısal faaliyette bulunmaları mümkün değildir. Çünkü, kanun buna izin vermiyor. Şuanda verilmiş bulunan karar yok hükmündedir. Hukuk bakımından her hangi bir değeri kesinlikle yoktur. Ayrıca şunu ifade etmek isterim mahkemeleri kurma görevi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne aittir mahkemeleri kaldırmada Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne aittir. Mahkemelerin yargılama usulleri görevleri yetkileri nedir ne değildir. Bunu tespit etme görevi de yasa ile yapma yetkisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne aittir. Herkes TBMM’nin çıkardığı kanunlara uymak zorundadır. Yargı görevi yapanlar da hem kanunlara uymak zorunda hem de kanunları uygulamak zorundadır. Eğer kanunları yok sayarsa o zaman yasanın çizdiği sınırları aşmış olurlar. Yasanın çizdiği sınırları hiç kimse aşamaz aşmaması lazım hukuk devletinde herhangi bir yargı görevi yapanın ben bu kanunu tanımıyorum deme hakkı yoktur. Ben bu kanuna uymuyorum, uygulamıyorum deme hakkı yoktur. Kendi kendini yasa koyucu yerine koyarak yasa ihtas ederek yetki vasfı yapma ve başka başka adımlar atmaya hak ve yetkisi kesinlikle yoktur. Bunu buradan özelikle ifade etmek isterim ben HSYK’yı da bu konuda ayrıca göreve çağırıyorum. Hukuku tanımayan, kanunu tanımayan, anayasayı tanımayan, yasayı tanımayan hakimlerle ilgili yasal işlemler neyse bu HSYK yapması lazımdır. Buradan da HSYK’nın yetkili dairesini göreve çağırdığımı özelikle ifade etmek isterim."
CİHAN

Yorumlar