Bozdağ: Bugüne kadar yapılan değişikliklerin geri gitmesi söz konusu değil

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile verdiği iptal kararlarının anayasaya aykırı düzenlemeler olmadığını öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ: Bugüne kadar yapılan değişikliklerin geri gitmesi söz konusu değil

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile verdiği iptal kararlarının anayasaya aykırı düzenlemeler olmadığını öne sürdü. Ancak AYM’nin verdiği iptal kararlarına uyacaklarını belirten Bozdağ, "Kanun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar yapılan değişikliklerin geri gitmesi eski haline dönmesi söz konusu değildir." dedi.

Bozdağ, AYM’nin HSYK Kanunu ile ilgili verdiği kararlar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bakanlıkta yaptığı görüşmelerin ardından çıkışta basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bozdağ, "Öncelikle şunu ifade etmek isterim yapılan değişiklikler esasında Anayasanın verdiği yasama yetkisine istinaden, yasal düzenlemeye bırakılan alanlarda yaptığımız değişikliklerdir. Anayasanın 159. Maddesi ve diğer maddelerine uygun bir düzenleme yaptığımızı düşünüyorum. AYM’nın iptal kararı benim bu düşüncemi değiştirmeyecektir. Yaptığımız düzenleme anayasaya uygun bir düzenlemedir. İptal kararı benim bu yöndeki kanaatimi değiştirmemiştir. Ancak mahkemenin iptal kararını elbette uyacağız ve bu kararı uygulayacağız. İptal yapılan düzenlemenin tamamını iptal eden bir sonuç ortay koymadı. Adalet Akademisi ile ilgili yapılan düzenlemeleri mahkeme iptal etmedi. Yapılan iptal başvurularını reddetti. HSYK ile ilgili düzenlemelerden de bir kısmını iptal etti. Diğer kısmı yürürlüktedir. HSYK’da kanun yürürlüğe girmesinden sonra yapılmış olan uygulamalar yürürlüktedir. Kanun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar yapılan değişikliklerin geri gitmesi, eski haline dönmesi söz konusu değildir. Bunlar bize göre anayasaya aykırı olan düzenlemeler değildir. Ancak mahkeme bu yönde bir karar vermiştir. Biz yolumuza devam edeceğiz. Çalışmalarımıza devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar