Bosna savaşı kahramanından Türkiye’ye teşekkür

Bosna-Hersek'in Ankara Büyükelçisi Damir Dzanko, İzmir'de Gediz Üniversitesi’ne misafir oldu.

Google Haberlere Abone ol
Bosna savaşı kahramanından Türkiye’ye teşekkür

Bosna-Hersek'in Ankara Büyükelçisi Damir Dzanko, İzmir'de Gediz Üniversitesi’ne misafir oldu. Bosna savaşının kahramanlarından Dzanko, “Geçmişten günümüze Bosna-Hersek” konulu söyleşide öğrencilerle buluştu. Gediz Üniversitesi Tarih Kulübü’nün davetlisi olarak Bosna-Hersek İzmir Fahri Konsolosu Kemal Baysak’la beraber gelen Dzanko, ülkesinin gelecek planlarında NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyeliğinin öncelikli yer aldığını, bu alanda verdikleri mücadelede de yanlarında Türkiye’nin olduğunu açıkladı.

Büyükelçi Dzanko, yaptığı konuşmada, “Türkiye şimdiye kadar uluslararası her konuda olduğu gibi NATO’ya üye olmamız için de bizim en büyük destekçimizdi, teşekkür ediyoruz. Eğer kabul edilirsek, ülkem diplomatik platformda gücüne güç katacak. Son dönemde ulaştığımız gelişim çizgisinin devamında bir diğer itici güç ise AB üyeliği olacak. Bu yönde de önümüzdeki dönemde girişimde bulunacağız. AB’yle ilişkilerimizde de yine Türkiye’ye büyük pay düşecek. Ortak kültür mirasımız, gelecek için en önemli yatırımımız, buradan güç alıyoruz.” dedi. Damir Dzanko, eski Doğu Bloku’nda yer alan topluluklar arasında bağımsızlık için en ağır bedeli kendilerinin ödediğine dikkat çekerek, “Birleşmiş Milletler denetimi altındayken bize nasıl katliam uygulandığını, silah ambargosu yüzünden topraklarımızı savunamaz duruma düşürüldüğümüzü, vicdanları sızlatan o trajediyi hiç unutmayacağız. Bağımsızlığımızı kazanmak için yitirdiğimiz hayatların ve yaşadığımız fiziki yıkımın bilinciyle yarınlara bakıyoruz. Şu an iyi durumdayız, hızla gelişiyoruz. Avrupa ülkeleri arasında farklı bir yere sahip olan Bosna-Hersek, NATO’ya ve AB’ye kabul edilmesiyle daha iyi bir noktaya ulaşacak.” şeklinde konuştu.

Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdullah Kavuk ve Rektör Prof. Dr. Seyfullah Çevik de Büyükelçi DamirDzanko’ya teşekkür etti. Kavuk, iki ülke ilişkilerinin gelişmesi ve geleceğe daha da güçlenerek taşınması için Gediz Üniversitesi’nin her zaman işbaşında olacağını dile getirdi. CİHAN

Yorumlar