BOSB’dan Kırgızistan’a tekstil çıkarması

Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) Tekstil Kümelenmesi’nin Orta Asya çıkarması sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
BOSB’dan Kırgızistan’a tekstil çıkarması

Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) Tekstil Kümelenmesi’nin Orta Asya çıkarması sürüyor. Heyet, Taşkent’teki programını tamamlayarak Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e geçti.

BOSB Tekstil Kümelenmesi’nin Kırgızistan programı üst düzey konuşmacıların katıldığı Tekstil Forumu ile başladı. T.C. Bişkek Ticaret Müşaviri Çağatay Özden açılış konuşmasında iki ülke arasındaki ticari ilişkilere değindi. Kırgızistan Ticaret ve sanayi Odası Başkan Yardımcısı Rima Apasova Kırıgzistan’ın ticaret potansiyelini aktararak Türk firmalar için sunduğu fırsatlardan söz etti.

Kırgızistan Enerji ve Sanayi Bakanlığı Tekstil Daire Başkanı Fatima Sadamkulova tekstil sektörünün durumunu özetledi ve Türkiye’den yatırımcı beklediklerini kaydetti; özellikle konfeksiyon üretiminin pamuk ile bağlantılı olmasından dolayı Kırgızistan’da yapılmasının etkin bir işbirliği olanağı olabileceğini ifade etti.

BOSB Proje Yöneticisi Nilay Durukan’ın sunumu eşliğinde izlenen BOSB tanıtım filmi ise ilgiyle izlendi. İkinci bölümde ise Kırgızistan’da iş yapma şartları ile ilgili teknik ve detaylı sunumlar yapıldı. Sonrasında foruma geçildi. Tekstil Sanayi Kuruluşu Legprom Başkanı Farhad Tologonov, genç İşadamları Derneği tekstil Komitesi Başkanı Süymonkul Coldubaev, Grata Hukuk Firması Müdürü Nurlan Kyshtobaev, TenderPro Bölge Temsilcisi Pavel Pomaznoi ve MGN Extra Şirketi Müdürü Umut Tuğrul vergilerden e-ticarete, standartlardan altyapıya kadar birbirini tamamlayan konularda heyeti bilgilendirdiler.

İkili görüşmelere tekstil ve yan sektörlerinde faaliyet gösteren 50 kadar Kırgız firması katıldı.

BOSB Tekstil Kümelenmesi Kırgızistan’daki temasları kapsamında Bişkek’te kurulu Atatürk Üniversitesi’ni ziyaret edecek. Daha sonra Büyükelçiliğe geçecek ve Büyükelçi Metin Kılıç tarafından kabul edilecek olan BOSB Tekstil Kümelenmesi üyesi işadamları, sadece Kırgısiztan’ın değil, Orta Asya’nın en büyük toptancı pazarı olan Dordoi pazarında sunulan ürünler, fiyatlandırma, satış koşulları gibi şartları yerinde inceleyecek olan heyete Dordoi Pazarı İdaresince bir briefing verilecek ve önemli toptancılarla bir toplantı organize edilecek.

Strateko Ekonomik Araştırma ve Danışmanlık tarafından teknik destek verilen ziyarete eşlik eden Ekonomi Bakanlığı Tekstil Daire Başkanı Murat Yazıcı tarafından yapılan kısa değerlendirme, ziyaret programının oldukça etkin olduğuna işaret ediyor. Programa büyük katkı veren Bişkek Ticaret Müşavirliğimiz ayrıca Kırgızistan’da İş yapma Kılavuzu’nu firmalarımızın dikkatine sundu. CİHAN

Yorumlar