Bor madeninden kanser ilacı üretilecek

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kimya Sektör Kurulu Başkanı İlker Duran, dünya rezervlerinin yüzde 72’sinin Türkiye’de bulunduğu bor madeninden kanser ilacı üretimi için Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.

Google Haberlere Abone ol
Bor madeninden kanser ilacı üretilecek

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kimya Sektör Kurulu Başkanı İlker Duran, dünya rezervlerinin yüzde 72’sinin Türkiye’de bulunduğu bor madeninden kanser ilacı üretimi için Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Ulukaya ile çalışmalara başladıklarını söyledi.

Bor madeni gündemiyle toplanan MÜSİAD Bursa Şubesi Kimya Metal ve Maden Sektör Kurulu, bor madenini konuştu. Toplantıya, Şube Başkanı Hasan Çepni, Kimya Metal ve Maden Sektör Kurul Başkanı İlker Duran, Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cevdet Demir, Mustafakemalpaşa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Dırakman ve Meclis Başkanı Cemal Burhan ile sektör temsilcileri katıldı.

MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Hasan Çepni, bor madeninin önemine değinerek, “Yüzde 72 oranında sahip olduğumuz bir hazinenin üzerinde yaşadığımızı bir kez daha hatırladık. Yeraltı kaynakları, limiti olan zenginliklerdir. Bizim bu limitten en iyi şekilde istifade etmemiz gerekiyor. Büyüyen Türkiye’nin dünya arenasında daha önemli bir güç olması için mutlaka bu kaynaklarını ortaya çıkarması lazım.” dedi.

MÜSİAD Kimya Sektör Kurulu Başkanı İlker Duran ise dünya rezervlerinin yüzde 72’sinin Türkiye topraklarında bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ülkemizdeki borun avantajı toprağa yakın oluşudur ki bu çıkarma maliyetlerini düşüren bir avantajdır. Yemekte tuz neyse sanayide de Bor o’dur. Biz, borla sanayiciyi tanıştırmak istiyoruz. Uludağ Üniversitesiyle birlikte bir bor AR-GE merkezi kurmayı düşünüyoruz. Buradaki çalışmalarla sanayicimize yardımcı olmayı hedefliyoruz. Birçok sanayide kullanılan bor madeni aynı zamanda ilaç üretiminde de kullanılıyor ve biz, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Ulukaya ile kanser ilacı üretimi için ilgili araştırmalara başladık.” CİHAN

Yorumlar