Bonzai vücutta 22 hastalığa kapı açıyor

Son günlerde gençler üzerinde oluşturduğu olumsuz etki ve ölüm vakalarıyla gündeme gelen bonzainin vücutta ağır tahribata yol açtığı ortaya çıktı. Turgut Özal Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı’ndan Uzman Doktor Nalan Kara, bonzainin...

Google Haberlere Abone ol
Bonzai vücutta 22 hastalığa kapı açıyor

Son günlerde gençler üzerinde oluşturduğu olumsuz etki ve ölüm vakalarıyla gündeme gelen bonzainin vücutta ağır tahribata yol açtığı ortaya çıktı. Turgut Özal Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı’ndan Uzman Doktor Nalan Kara, bonzainin vücutta 20’ye yakın hastalığa kapı araladığını belirtti. Standart toksikoloji testlerinde anlaşılamayan bonzainin zehirleyici özelliğinin diğer uyuşturuculardan fazla olduğunu ifade eden Kara, "Maddenin vücudundan atılması için bağımlıya sıvı takviyesi ve kurtulması için psikiyatrik tedavi uygulanmalıdır." dedi.

ZEHİR ETKİSİ FAZLA

Turgut Özal Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı’ndan Uzman Doktor Nalan Kara, kullanımı hızla yayılan bonzai ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Kara, bonzainin zehirleyici özelliğinin diğer uyuşturucu maddelere oranla daha fazla olduğunu ve ölümle sonuçlanacak etkileri olduğunu ifade etti. Sentetik kannabinoidler esrarın ortaya çıkarttığı etkilere benzer etkilere sahiptirler. Ancak zehirleyici özelliği esrardan çok daha yüksektir ve ölümle sonuçlanabilmektedir. Kara Bonzai’nin esrar ve diğer uyarıcı maddeler gibi bağımlılık sendromu ve yoksunluk belirtilerine yol açtığına dikkat çekti.

ONLARCA HASTALIĞA KAPI AÇIYOR

Uzman Doktor Kara, bonzai kullanımın ardından ortaya çıkan etkileri şöyle sıraladı: ‘Gözlerde kızarma, çarpıntı, anksiyete, panik atak, agresif davranışlar, şüphecilik, halüsinasyonlar, konuşma güçlüğü, kaslarda gerginlik, kısa dönem hafızada kayıplar ve nöbetler. Uyarıcı etkileri esrarın ortaya çıkarttığı etkilerden çok daha fazladır. Psikoz denilen ve gerçeği değerlendirmenin ileri derecede bozulduğu, şüphecilik ve halüsinasyonlarla giden ağır bir psikiyatrik tabloya yol açması olasıdır.’ Kara, bonzainin psikoaktif etkileri yanında kalp krizi ve böbrek hasarı gibi beden sağlığı üzerine de önemli etkileri olduğuna dikkat çekti. Kara, maddenin alınmadığı takdirde kişide huzursuzluk, uyku bozukluğu, iştahsızlık, terleme, titreme, bulantı, kusma, ishal görüldüğünü ifade etti.

BONZAİDEN KURTULMA REÇETESİ

Kara, ayrıca bonzainin standart toksikoloji testlerinde saptanamaması nedeniyle kullanıcıların belirlenmesini güçleştirdiğini ifade etti. Tedavide bonzai bağımlılarının psikiyatri hekimine başvurması gerektiğini ifade eden Kara, ilk adımın, vücudun maddeden arındırıldığı, arındırma dönemi olduğunu ifade etti. Kara, ‘Arındırma döneminde hastaya destekleyici tedavi uygulanır; beslenme bozuklukları, sıvı ve elektrolit dengesindeki bozulmalar ve ek tıbbi sorunlar tespit edilip tedavileri yapılır. Maddenin vücuttan atılmasını kolaylaştıran sıvı takviyesi sağlanır. Bu dönemde maddenin kesilmesine bağlı yoksunluk belirtilerine göre psikiyatrik ilaç tedavisi uygulanır’ dedi. Kara, ayrıca madde bağımlılığına sıklıkla eşlik edebilecek depresyon, anksiyete bozukluğu ve diğer psikiyatrik durumlarda uygun psikiyatrik ilaçlar kullanılması gerektiğini ifade etti. CİHAN

Yorumlar