Bombalardan sağ kurtulan Suriyeli genç, metruk binada yaşam mücadelesi veriyor

Suriye’de süren iç savaşın mağdur ettiği vatandaşlar Türkiye’ye sığınmaya devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Bombalardan sağ kurtulan Suriyeli genç, metruk binada yaşam mücadelesi veriyor

Suriye’de süren iç savaşın mağdur ettiği vatandaşlar Türkiye’ye sığınmaya devam ediyor. Sınır kapısından geçmeye başaran binlerce Suriyeli Türkiye’ye geldikten sonra, kendilerini yeni bir yaşam mücadelesi içinde buluyor. Ankara’nın Altındağ ilçesinde belediye kararı ile boşaltılan gecekondulara yerleştirilen mülteciler, harabe evlere aylık 150 ila 400 TL arasında kira ödüyor. Aralarında Suriye’de bombaların etkisinde kalarak sakat kalan insanlarında olduğu mülteciler, devletin yardım elinin uzanmasını bekliyor.

Suriye’nin Halep kentinde işyerinde çalıştığı sırada dışarıdan sesler duyan 18 yaşındaki Mahmud Said, ne olup bittiğini öğrenmek için dışarı çıktı. Çevredekilerin telaşlı hallerinden kötü bir şey olacağını anladığı sırada bir anda üzerinden geçen helikopterden düşen bombayı fark etti. Çok yakınına düşen bomba nedeniyle çevresindeki herkes hayatını kaybetti. Bu sırada vatandaşlar, Said’in ağır yaralandığını görerek hastaneye kaldırdı. İki elinde bazı parmakları kopan, sol bacağının birçok yerinde kırık olan Said, ilk tedavisinin ardından ailesi ile birlikte doğup büyüdüğü kenti terk ederek Türkiye’ye sığındı. Anne baba ve 3 kardeşi ile birlikte Ankara’ya geldi. Burada kendilerine yardım edeceğini söyleyen bir takım gruplar, Ankara’nın Altındağ ilçesinde kentsel dönüşüm için boşaltılan evlere Said ve ailesini yerleştirdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDENİYLE YIKILACAK BİNALAR SURİYELİLERE KİRAYA VERİLİYOR

Said’in ailesinin ve bazı Suriyelilerin Ankara'da yerleştiği bölge, belediye tarafından kentsel dönüşüm kapsamında yıkım kararı bulunan harabe evler. Ancak, Suriyeli savaş mağdurları bu evlerde de bazı gruplar tarafından rahat bırakılmıyor. Boş evlerde sadece bir kanepe ve halı ile yaşayan aileler, harabe evlere bir de aylık 150 ile 400 TL arasında kira ödemek zorunda kalıyor. Ödemek istemeyen mülteciler, evlerden çıkartılarak sokaklarda bırakılıyor. Bölgedeki harabe evlerde her biri ortalama 5 kişiden oluşan yaklaşık 25 aile ikamet ediyor. Savaşın zorlu şartlarından kaçan mülteciler, Ankara’nın ortasında şimdi yeniden yaşam mücadelesi veriyor. Hayatlarını sürdürmek için ihtiyaçları da Ankara’da yaşayan bazı hayırseverler tarafından karşılanıyor. Kaçak oldukları için iş bulma imkânı olmayan mülteciler, dil sorunu nedeniyle Türklerle de iletişim problemi yaşıyor.

Yaklaşık dört aydır bombanın verdiği hasarlar nedeniyle yatağa bağımlı halde yaşayan Said, “Halep’te bomba yanıma düştü. Sonra Ankara’ya kaçak olarak geldik. Şu an tedavim devam ediyor ve hastaneye gidiyorum. Bir ay sonra ameliyat edecekler. Bacağın içinde tel var. Burada kirada yaşıyoruz. Kira bedeli olarak 200 lira veriyoruz.” diyor. Devlet yetkililerinden sağlığının yeniden yerine gelmesi için yardım bekleyen Said, “Devlet’ten daha sağlıklı bir ortam istiyorum. Devlet bize ev versin. Bu evde kardeşlerimle beraber 6 kişi yaşıyoruz.” ifadelerini kullanıyor.


CİHAN

Yorumlar