Bomba Tehditinden Başka Tehditler Var

"Bence bomba tehdidinden daha büyük bir tehdit vardı."

Google Haberlere Abone ol
Bomba Tehditinden Başka Tehditler Var

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Olağan Genel Kurulu, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar terminali Ali Sürmen Toplantı salonundan başladı. Geçen hafta, hava korsanı ve yolculara farkettirmeden uçağını başarılı bir şekilde Sabiha Gökçen Havalimanı'na indiren ve aynı zamanda Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Başkan Yardımcısı da olan Pegasus Kaptan Pilotu İlyas Karagülle de genel kurulda yeraldı. 

"35 YILIN BİR ÖZETİDİR BU"

Pilotlar yeni dernek başkanlığı için oy kullanırken İlyas Karagülle de gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Olayla ilgili soruları cevaplayan Karagülle, “Bu olay nedeniyle tüm basın mensubu arkadaşlarıma gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ederim. Ayrıca tüm aileme dostlarıma camiada ki arkadaşlarıma sürecin sonrasında beni yalnız bırakmadıkları için şirkete teşekkür ediyorum. Bu olayın gerçekten karar vermesi zor ancak bütün koşulların değerlendirilerek verilmiş doğru bir kararın sonucu olarak hiç kimsenin burnunun kanamadığını gördünüz. Söylebileceğim en önemli şey bu mesleğin gerçekten tecrübeye ve deneyime ihtiyacı olduğunun bir kanıtıdır. Bu uçuşta yapılan ve yaptığım ve diğer arkadaşlarımın da disiplinle uyduğu talimatlarıma ve tüm görevlilerle yaptığımız konuşmalara koordine içerisinde gerçekten 35 yılın bir özetidir bu. Ben bu kararı verirken her şeyi değerlendirdim. Rusya hava sahası içerisinde daha doğrusu Ukrayna hava sahası içerisinde uçuyorduk. Böyle bir olay başımıza geldi. Kaçırma olduğu kararlaştırdık. Yanımdaki arkadaşımla bu konuyu güzel bir şekilde planladıktan sonra aklımdan gen tüm düşünceleri içerisinde daha önce ve o anda Rusya'da Soçi'de Kış Olimpiyatlarının olduğunu ve korsanında oraya gitmek istediğini değerlendirdiğimde Rusların uçağı oraya indirmeyeceğini düşündüm “ dedi.

RUSLARIN OPERASYONU DEĞERLENDİRMESİ

Karagülle, Rusların Soçi'de yaklaşan uçaklara önleme yapmasına ilişkin basında çıkan haberleri soran gazetecilere, “Bence bomba tehdidinden daha büyük bir tehdit vardı. O da önleme uçakları tarafından bir korsanın olduğu bir uçağın bir olimpiyatın olduğu yere yaklaştırılmayacağını kesinlikle düşündüm. Başımıza bu gelebilirdi . Ayrıca oldu da indik bir operasyon yapılsaydı ki sonucun muhakkak operasyona gidileceğini biliyordum. Özel tim operasyonunu biliyorsunuz Rusya'da. Daha önce izlediğimiz haberlerden önceki yıllarda basit bir baskında bile bir özel tim operasyonunda bir çok masum insanın öldüğünü düşündüğümde yolcunun bir çoğunu burada kaza kurşununa gidebileceğini düşündüğüm için öncelikle bu kararı Türkiye üzerine dönmek olarak verdim. İstanbul Sabiha Gökçen kendi kullandığım meydan, en kolay operasyon yapılacağını düşündüğüm bir meydan ve direkt deniz üzerinden ormanların üzerinden karalıktan gelerek korsanın kesinlikle denizden karaya çıkıp Soçi'ye benzer şekilde uçağın indirilmesi gerektiğini düşündüm. Karartma yapmadım aksine içeriyi aydınlattırdım. Çünkü aydınlık bir alanda içerden dışarıyı görmek daha zordur. Ayrıca da korsana yapılacak bir baskında onun bütün hareketleri herkes tarafından görülebileceğini düşündüm“ diye konuştu. 

F-16'LARLA HAREKET

Balıkesir'den kalkan Türk F-16 uçaklarıyla temasın olup olmadığı sorusu üzerine de Karagülle, “ Hayır olmadı. Tabi ki 11 Eylül olaylarından sonra uçak kaçırma olaylarında uçak emniyet altına indirilinceye kadar savaş uçakları eşlik ediyor. Onlara kendilerini göstermeyecek bir şekilde arkamdan gelmelerini ikaz ettim. Onlar da uydular. Kendilerine teşekkür ediyorum“ dedi. 
Karagülle, korsanı yanıltmak için Soçi'ye indiklerinin anonsunu yaptıklarını doğrularken operasyona ilişkin detayları açıklamaktan kaçındı. Karagülle, “Korsanı yanıltmak için Soçi'ye iniyoruz anonsu yaptım. Bunu bir kaç kez İngilizce ve Türkçe olarak yaptım. Korsana tercüme ettiler. Yolcumuz da dahil olmak üzere İstanbul Sabiha Gökçen'e indiğimizi kimse bilmedi. Daha sonra öğrendiler “ dedi. Kurtarma timlerinin her kapıdan girerek operasyonu yaptıklarını kaydeden Karagülle, kaçırma olayında ailelerinin travma içerisine girdiğini kaydetti. İlyas Karagülle bugün yapılacak seçimlerde mevcut Başkan Gürcan Mantı'nın listesinde yer alıyor.

Yorumlar