Bolu'da Yerel Gazeteler Kapatılıyor

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, gazetelerin, Belediye Başkanı AK Parti'li Alaaddin Yılmaz'ı eleştirdikleri için kapatıldığını iddia etti.

Google Haberlere Abone ol
Bolu'da Yerel Gazeteler Kapatılıyor

Bolu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri dün, kentte günlük olarak yayımlanan 7 günlük gazeteden 'Bolu Olay' ve 'Bolu Gündem' ile haftalık olarak yayınlanan tek gazete olan 'Bolu Havadis' gazetesine giderek incelemelerde bulundu. Ekipler, Bolu Gündem ve Bolu Havadis gazeteleri hakkında 'çalışma ruhsatları eksiklikler olduğu' yönünde tutunak tuttu. Belediye encümeni de bu gazeteler hakkında kapatma kararı verdi ve bu sabah gelip mühürleme yapılacağı tebliğ edildi.

Sabah saatlerinde Tabaklar Mahallesi'nde bulunan Bolu Havadis Gazetesi önünde toplanan yaklaşık 300 kişi, alkışlar ve sloganlarla yapılan uygulamayı protesto etti. Bolu Havadis gazetesi önünden yürüyüşe geçen kalabalık, İzzet Baysal Caddesi üzerinde 'Gazeteciler susturulamaz', 'Bu baskı nereye kadar' dövizler taşıyıp, 'Özgür basın susturulamaz' sloganı atarak Karaçayır Mahallesi'nde bulunan Bolu Gündem gazetesi önüne kadar yürüdü. 

Aralarında CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, CHP Bolu Belediye Başkan adayı Mehtap Özcan Mısırlıoğlu, MHP Bolu Belediye Başkan adayı Şükrü Gülez, Köroğlu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İmdat Aslan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı yaklaşık 300 kişi burada da tepkilerini sürdürdü.

Gazetenin önünde toplananlara hitaben konuşan Bolu Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Süha Alparslan, 26 yıllık gazetenin kapatılmasına müsaade etmeyeceklerini belirterek, "Ülkeyi yöneten diktatörün yamağı Alaaddin'in de Türkiye'de olan bitene kayıtsız kalması düşünülemezdi. Çünkü kendisi öteden beri ulusal platformda neler oluyorsa onu Bolu'da uygulamak gibi bir yapısı var. Burası Bolu'nun en eski gazetesi. Bolu'nun halkının vicdanının sesi. Hiçbir politikacının, hiçbir siyasi hareketin ya da iktidarın borazanı olmadığına ant içen, tavrını bu şekilde sürdüren, basının özgür olması ilkelerinden ödün vermeyen bir gazete. 26 yıllık bir gazetenin kapatılmasına biz asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.

BAŞKAN YILMAZ DİKTATÖR YAMAĞI

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, 2 gazetenin Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ı eleştiren haberler yaptıkları için kapatıldığını iddia ederek, şunları söyledi:

"Şu anda Bolu'da bir anayasal suç işleniyor. Anayasamız basın özgürlüğünü teminat altına almış. 'Basın hürdür sansür edilemez' demiş. Ama buna rağmen burada bir diktatör yamağı Ankara'da Başbakan'ın sanal medyayı ve twitter'ı kapatmasından güç alarak aynı faşist uygulamayı burada hayata geçirmeye çalışıyor. Dün bu iki gazetenin mühürleneceği yazılı olarak tebliğ edildi. Ben bu gazetede oturmaya devam edeceğim. Hadi gelsinler milletvekili içerideyken bu gazeteyi mühürlesinler." 

BASIN İKTİDARIN SESİ DEĞİLDİR

Köroğlu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İmdat Aslan ise çalışma ruhsatlarında eksiklerin bulunduğu gerekçesiyle gazetelerin kapatılmak istenmesini kınayarak, şöyle konuştu:

"Basın halkın müşterek sesidir. Sadece iktidarın yanlı ve yandaş sesi değildir. Belediye başkanlığı makamına gelmiş seçilmiş insanların bunu bilmemesi, basının tamamını yandaş kabul etmesi halkın haber alma özgürlüğü adına özgür şekilde görevini ifa eden basına karşı bu şekildeki tutarsız gerekçelerle kapatma kararı almasını esefle kınıyoruz. İddia edildiğinin aksine işyerlerinin ruhsatları vardır, sadece eksik evrakları bulunmaktadır. Bu sıradan bir denetleme de değildir, adrese teslimdir. Sabah tutanakların tutulup öğleden sonra encüman kararının aniden alınıp, saat 17.30'da mesai bitiminde hukuki anlamda karşılık verecek zaman da bırakmayarak adeta işin ruhsattan ziyade seçim sürecinde olabilesi dosyaların çıkma ihtimaline karşı yapılan operasyondur. Çünkü gazetelerimizin aboneleri arasında AK Parti'li insanlar da çoğunluktadır. Dolayısıyla başkan kendisini seçen kişilere de haber alma özgürlüğünü bu şekilde de engellemiştir."

Yorumlar