Bolu Baro Başkanı Atalay: Yolsuzluk soruşturulamayacak

Bolu Baro Başkanı Ferit Atalay, Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan son değişiklik ile ilgili, "Değişiklik siyasi otoritenin, bakanlarının veya bürokratlarının yaptığı hiçbir yolsuzluğun soruşturulamayacağı anlamına gelir.

Google Haberlere Abone ol
Bolu Baro Başkanı Atalay: Yolsuzluk soruşturulamayacak

Bolu Baro Başkanı Ferit Atalay, Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan son değişiklik ile ilgili, "Değişiklik siyasi otoritenin, bakanlarının veya bürokratlarının yaptığı hiçbir yolsuzluğun soruşturulamayacağı anlamına gelir." dedi.

İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nca Adli Kolluk Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe göre Emniyet ve Jandarma görevlilerinin, adli olaylarda amirlerine bilgi verme zorunluluğu getirildi. Bolu Baro Başkanı Ferit Atalay yaptığı açıklamada yönetmelik değişikliğine sert tepki gösterdi. Atalay, "Adli Kolluk Yönetmeliğinde yapılan değişiklik Anayasaya ve Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) soruşturmanın gizliliği ve bağımsızlık ilkelerine açıkça aykırıdır. Adli kolluk soruşturma görevini yürütürken amirlerine değil yalnız ve yalnız soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı'nın emir ve talimatları doğrultusunda hareket etmelidir. Bu durum yargı bağımsızlığının önemli bir unsurudur. Adli kolluğa soruşturma esnasında kendi birim amirlerine veya mülki amire dolaylı yoldan da olsa bilgi verme yükümlülüğünün getirilmesi Yargıya açık bir müdahale olup yargıyı yürütmenin emrine tahsis sonucunu doğuracaktır. 5271 sayılı CMK nın 157 maddesinde tanımlanan soruşturmanın gizliliği ortadan kalkmakta, Yürütmenin soruşturmaya doğrudan veya dolaylı katılımın önü açılmaktadır." dedi.

"ADAMINA GÖRE SORUŞTURURUM DÖNEMİ"

Bu ifadenin siyasi otoriteye yargı üzerinde güç kazandırdığını söyleyen Ferit Atalay, "Bu pratikte ne anlama gelmektedir? Bunun anlamı şudur: Yürütme organının veya onun onaylamayacağı bir suç soruşturulamaz. Soruşturmada savcının hakimiyetinin sona ermesi, yani adli soruşturmaların artık yürütmenin istemine göre biçimlenmesi demektir. Bu yürütmenin yargılamaya en açık müdahalesi olup kuvvetler ayrılığının, yargı bağımsızlığının ve hukuk devletinin fiilen ortadan kalktığının tescilidir.
Her soruşturmanın başbakan veya bakanın izni ile yapılabileceği dolayısıyla hükümet edenlerin soruşturulamayacağı, delillerin gizleneceği ve bütün hukuksuzluğun, yolsuzluğun kolayca örtülebileceği demektir. Bu değişiklik siyasi otoritenin, bakanlarının veya bürokratlarının yaptığı hiçbir yolsuzluğun soruşturulamayacağı anlamına gelir. Bu değişiklik keyfi yönetimin tescilidir. Adamına göre soruştururum demektir." ifadelerini kaydetti.
CİHAN

Yorumlar