Bölge Müdürü Sarı: Orman köylüsüne 51 milyon 900 bin lira aktarılacak

Amasya Orman Bölge Müdürü Yaşar Sarı, 2013 yılı içerisinde yapmış oldukları çalışmalar hakkına bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Bölge Müdürü Sarı: Orman köylüsüne 51 milyon 900 bin lira aktarılacak

Amasya Orman Bölge Müdürü Yaşar Sarı, 2013 yılı içerisinde yapmış oldukları çalışmalar hakkına bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Amasya, Samsun, Tokat ve Çorum illerinin yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bölge Müdür Yaşar Sarı, 2013 yılında 764 bin 201 metreküp endüstriyel odun ve 466 bin 309 ster yakacak odun üretildiğini ayrıca bu çalışmalar sonucunda, orman köylüsüne 43 milyon 166 bin lira kaynak aktarıldığını söyledi.
2014 yılında 1 milyon 200 bin metreküp dikili damga programa alındığını ve orman köylüsüne 51 milyon 900 bin lira kaynak aktarılması hedeflendiğini kaydeden Bölge Müdür Sarı, “Silvikültüre (orman bakımı) çalışmalarında, doğal gençleştirme, gençlik bakımı, sıklık bakımı, budama çalışmaları, koruya tahvil çalışmaları ve kültür bakım çalışmaları yüzde 100 gerçekleşmiştir.” dedi.
Müdür Sarı şöyle devam etti, “Ormancılık faaliyetleri ve yangınla mücadele amacıyla yapılan yol çalışmalarında; yeni yol, üst yapı, büyük onarım ve sanat yapıları hedeflenen programlar çerçevesinde tamamlanmıştır.
Orman zararlılarıyla mücadelede biyolojik mücadeleye önem verilmiş ve bu kapsamda 3 bin 300 adet keklik doğaya salınmıştır. 2013 yılında 2000 adet kuş yuvası yaptırılarak bölge müdürlüğü ormanlarına asılmış ve kuş sayı ve çeşidi arttırılarak biyolojik çeşitlilik sağlanmıştır.
Kargı İşletmemizdeki laboratuvarda 3 bin 25 adet Calosoma (faydalı bir böcek türü) üretilerek 90 hektar kızılçam meşcerelerine bırakılmıştır. 2 bin 757 hektar alanda çam kese tırtılına karşı insan gücüyle toplatılmak suretiyle mekanik mücadele yapılmıştır. Feronom (zararlı böcek) tuzakları kurularak 430 hektar alanda biyoteknik mücadele yapılmıştır.
Toplam 144 adet orman yangını meydana gelmiş yangına erken ve doğru müdahale ile yangından zarar gören alan 279,52 hektar ile sınırlandırılmıştır.
Bölge müdürlüğümüze bağlı fidanlık müdürlüğü ve şefliklerinde 15 milyon 595 bin 500 adet olan programa karşılık 15 milyon 789 bin 500 adet fidan üretilerek yüzde 100 gerçekleşme sağlanmıştır. 2014 Yılında 13 milyon 256 bin adet fidan üretimi programlanmıştır.
Rehabilitasyon, mera ıslahı ve sel taşkınlarla mücadele kapsamında hatırı sayılı çalışmalar yapılmıştır. Yol kenar ağaçlandırmaları ve çeşme başı meyve fidanı dikimlerine önem verilmiş olup aynı çalışmalar 2014 yılında devam edecektir, özel ağaçlandırmalar, bal ormanları, ceviz ve badem ağaçlandırmaları kesintisiz devam etmektedir. Bölge müdürlüğümüzde 7 adet toplam 199,5 hektar bal ormanı tesis edilmiştir.
Sosyal Ormancılık faaliyetleri kapsamında şehir ormanı piknik ve mesire yerleri projeleri hayata geçirilmiştir. Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında birçok işsiz vatandaşımıza kurumumuzda iş imkanı sağlanmış ve ormancılık faaliyetlerinde eğitilmiştir. Ücretsiz fidan dağıtımlarıyla halkımızın fidan ihtiyaçları karşılanmıştır. Özellikle ‘Okullar Hayat Olsun’ projesiyle birçok okul bahçesi amaçlanmıştır Ayrıca 4 Üniversite ile protokol imzalanarak üniversitelerimizin kampüs alanları ağaçlandırılmıştır.” CİHAN

Yorumlar