“Boğmacaya yakalanan her 100 bebekten 4’ü hayatını kaybediyor”

Medical Park Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Uzm. Dr. Engin Kutay, boğmaca hastalığına yakalanan her 100 bebekten 4’nün öldüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol
“Boğmacaya yakalanan her 100 bebekten 4’ü hayatını kaybediyor”

Medical Park Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Uzm. Dr. Engin Kutay, boğmaca hastalığına yakalanan her 100 bebekten 4’nün öldüğünü söyledi.

    Boğmacanın tüm yaş gruplarını etkileyen bir hastalık olduğunu belirten Dr. Kutay, şu bilgileri verdi: “Boğmaca hava yoluyla yayılır ve çok bulaşıcıdır. Toksini ile solunum epiteli siliyalarını felce uğratır. Antibiyotikler bu toksinin etkilerini ortadan kaldırmaz. Boğmaca hastalığının kuluçka dönemi 4 ile 21 gün arasında değişir ve hastalık süresi 6 hafta sürebilir.”

    BOĞMACANIN BELİRTİLERİ

    Boğmacanın belirtileri hakkında bilgi Dr. Kutay, şunları söyledi: “Boğmaca hastalığının çocuklarda özellikle bebeklerde klinik belirtileri, burun akıntısı, hapşırma, düşük ateş, hafif öksürük olarak başlar, sonrasında ciddi öksürük nöbetleri, yapışkan balgam, boğulma hissi, kusma olarak devam eder, daha hafif ve az sayıda öksürük şikayetleri ile biter. Ergen ve erişkinlerde ise boğazı sıkılır gibi hissetme kesintisiz öksürük, boğulma hissi, zonklayıcı baş ağrısı, hıçkırık olmadan zorlu nefes alma olarak görülür. Boğmacada öksürük sonrası kusma tüm yaşlarda rastlanır. Boğmacanın temel komplikasyonları solunum durması, orta kulak iltihabı, zatürre gibi ikincil enfeksiyonlar ve güçlü öksürmeye bağlı sekellerdir. Yoğun bakım ve yapay solunum ihtiyacı genellikle 3 aydan küçük bebeklerde sınırlıdır. Bakterilerin neden olduğu zatürre ve ani solunum yetmezliği her yaşta ölümün genel sebebidir.”

    100 BEBEKTEN 4’Ü HAYATINI KAYBEDİYOR

    Boğmaca hastalığında öksürme sırasında artmış göğüs içi basıncın ve karın içi basıncın gözde kanama, vücudun üst kısmında ciltte kanama, burun kanaması, beyin kanaması, göbek ve kasık fıtığına neden olabileceğini ifade eden Kutay, “Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl dünyada 60 milyon boğmaca vakası ve bu hastalığa bağlı olarak 500 bin ölüm görülmekte. Boğmacaya yakalanan her 100 bebekten 4’ü hayatını kaybediyor. Boğmaca vakaların çoğu temmuz ile ekim ayları arasında görülür. Ne doğal hastalık ne de aşılama hastalığın tekrarı ve enfeksiyon için tam veya ömür boyu bağışıklık sağlamaz.” diye konuştu.

    BOĞMACA SIKLIĞI ARTTI

    Son zamanlarda yapılan çalışmalar sonucunda, Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ergen ve erişkinlerde boğmaca sıklığının arttığını vurgulayan Kutay, şöyle devam etti: “Daha önceki yıllarda boğmaca olgularının yüzde 6.5’i ergen ve erişkin yaş grubunda iken, 2005 yılında bu oran yüzde 16.9’a yükseldi. Bebeklikte uygulanan dört doz boğmaca aşılaması uzun süreli koruyuculuk için yeterli olamayabilir. Okul çocukları, ergenler ve erişkinler enfeksiyona duyarlıdır. Bu nedenle, ülkemizde, 2010 yılının ekim ayı itibariyle, ilköğretim birinci sınıflara ilave doz beşinci doz boğmaca aşısı rutin aşı takvimine eklendi. Ama yine boğmaca aşısı ömür boyu bağışıklık kazandırmadığı için ergen ve erişkinlerde boğmaca hastalığı sıklığı artmakta. Koza stratejisi ile yeni doğum yapan ailelerinde bebek ile teması olabilecek anne, baba, ergen kardeş, dede, nene ve bakıcıları boğmaca aşısı yapıp onların hasta olup yeni doğan bebeğe bu hastalığı bulaştırması engellenebilir.” CİHAN

Yorumlar