Boğazın yalılarını resmediyor

Atatürk'ten Erdoğan'a, çizdiği cumhurbaşkanları portreleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni süsleyen Azeri ressam Süleymanpur, 10 yıldır İstanbul'un tarihi sembollerini ve boğazın kenar süsü yalıları resmediyor.

Google Haberlere Abone ol
Boğazın yalılarını resmediyor
Mustafa Kemal Atatürk'ten Recep Tayyip Erdoğan'a, çizdiği cumhurbaşkanları portreleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni süsleyen Azeri ressam Cevad Süleymanpur, 10 yıldır "ressamlar şehri" olarak nitelediği İstanbul'un tarihi sembollerini ve boğazın kenar süsü olarak bilinen yalıları resmediyor.

İstanbul'a 10 yıl önce yerleşen 52 yaşındaki Azeri ressam Cevad Süleymanpur, 35 yıllık sanat hayatı boyunca zaman zaman Türkiye'ye geldiğini ve özellikle İstanbul'un hayranı olduğunu anlattı. Süleymanpur, "Bir ressam olarak İstanbul'a ilk kez geldiğimde, köprüyü geçerken Boğaziçi'ne ve yalılara bakıp 'Burada yaşasam nasıl olur? diye içimden geçirdim. Ve bu yıllar sonra da olsa gerçekleştiği için sevinçliyim." diye konuştu.

Tabloları Cumhurbaşkanlığı'nın duvarlarını süslüyor

Yaklaşık 10 yıldır sanat hayatını eşi ve kızıyla yaşadığı Kadıköy'ün Moda semtinde devam ettiren Süleymanpur, bir süredir "Ressamlar şehri" olarak adlandırdığı İstanbul'un tarihi sembollerini ve yalılarını resmettiğini söyledi.

Boğazı süsleyen yalıların resimlerini çizerken büyük keyif aldığını belirten Süleymanpur, öğrencilik yıllarında yeteneğinin nasıl keşfedildiğini ise şöyle anlattı:

"Okuldan 4 vesikalık fotoğraf istemişlerdi. Bende 3 tane vardı. 4'üncüsünü aynı boyutlarda kestiğim karttan kağıda kendim yaptım. Resim olduğunu önce farkedememişler. Daha sonra okul müdürü beni odasına çağırdı. Kızacak diye çok korktum. Cebinden bir fotoğraf çıkardı ve 'Çiz bakalım aynısını' dedi. Ben de elime aldığım kalemle fotoğrafın aynısını çizdim. Meğer, benim verdiğim 4'üncü vesikalığın üzerine mühür basınca, renkler dağılmış ve resim olduğu öyle anlaşılmış."

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde katıldığı projeyi kazanan Süleymanpur'un Mustafa Kemal Atatürk'ten, Recep Tayyip Erdoğan'a çizdiği portreler, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin duvarlarını süslüyor.

Yorumlar