BM’ye seslerini duyurmak için ağızlarını diktiler

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği önünde yaklaşık 20 gündür ‘Mültecilik Hakları’nın sağlanması talebiyle bulunan Afgan mülteciler, ilginç bir eyleme imza attı. Yetkililerin kendileriyle ilgilenmediğini belirten...

Google Haberlere Abone ol
BM’ye seslerini duyurmak için ağızlarını diktiler

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği önünde yaklaşık 20 gündür ‘Mültecilik Hakları’nın sağlanması talebiyle bulunan Afgan mülteciler, ilginç bir eyleme imza attı. Yetkililerin kendileriyle ilgilenmediğini belirten mülteciler ağızlarını iple dikip, seslerini böyle duyurmaya çalıştı.

Afganistan’daki savaştan kaçıp Türkiye’nin çeşitli şehirlerine yerleşen Afgan Mülteciler’in, ‘Mültecilik Hakları’nın sağlanması talebiyle, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği önünde 20 gündür bekleyişi sürüyor. Seslerini duyurmak isteyen mülteciler, bugün farklı bir eyleme başvurdu. Ağızlarını iple diken mülteciler, sabah saatlerinde söz konusu bina önüne geldi. ‘Siz hiç vatanınız varken, vatansız kaldınız mı?’, ‘Bütün insanlar eşittir’, ‘Yemek yok, içmek yok, iyi sonuçlar bekliyoruz’ yazılı Türkçe ve İngilizce dövizler taşıdı.

Eylem nedeniyle bina önünde yoğun güvenlik önlemi alındı. Türk milletiyle hiçbir sorunlarının olmadığını belirten Farzad Shafahi, Afganlara yapılan haksızlık için burada olduklarını söyledi. Afganistan’da 35 yıldır iç savaş olduğunu anlatan Shafahi, her mültecinin olduğu gibi kendi haklarının da olduğunu ve bunu almak için toplandıklarını aktardı.

"BU ZAMANA KADAR KONUŞTUK, ARTIK SUSACAĞIZ"

Shafahi, "Dosyalarımız askıya alınmamalı, diğer mülteciler 6 ay burada kalıp, sonra 3. ülkeye giderken biz neden 6 yıl burada kalıyoruz. Bizi belirsiz durumda bıraktılar. 1,5 senedir dosyalarımıza bakılmıyor. Askıya alınmış durumda. BM bize, ‘3. ülke sizi almıyor’ diyor; ama ülkeler ise bize dosya gelmiyor diyor. BM’den haklarını istiyorlar." dedi.

Yetkililerin seslerini duymadığı için arkadaşlarının ağızlarına dikiş attığını ifade eden Shafahi, tüm görüşmelere rağmen yanıt alamadıklarını, bu nedenle artık susup, cevap bekleyeceklerini sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar