BM’den Türkiye’ye 522 milyon dolarlık Suriye yardımı

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, 6. Suriye Bölgesel Müdahale Planı'nı açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
BM’den Türkiye’ye 522 milyon dolarlık Suriye yardımı

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, 6. Suriye Bölgesel Müdahale Planı'nı açıkladı. Suriyeli mülteciler için BM tarafından ayrılan finansın 2014 yılı için 4.2 milyar dolar olması planlandı. Mültecilerin büyük bir bölümünü misafir eden Türkiye’ye ise 522 milyon dolar fon ayrılması kararlaştırıldı.

2012 yılından beri Birleşmiş Milletler tarafından ayrılan payların tamamen ödenmediğine dikkat çeken AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, Türkiye’nin şu ana kadar 2 milyar doların üzerinde mülteciler için para harcadığını söyledi. “2014 sonu itibari ile 1,4 milyon mültecinin bekleniyor olması AFAD olarak çok büyük yükler getirecektir. Şu an kamplardaki hizmetlerin 2 milyar doların üzerinde maliyeti var. Yeterince destek alamamamız bizleri üzüyor.” diyen Oktay, mültecilerin geleceği için gerekli desteği görmek istediklerini ifade etti.

TÜRKİYE'YE AYRILAN MİKTAR EKSİK ÖDENİYOR

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından 6. Suriye Bölgesel Müdahele Planı toplantısı yapıldı. Toplantıya, UNHCR Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü Basat Öztürk, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay ile Birleşmiş Milletler Temsilcileri, büyükelçilik yetkilileri ile STK temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, 2012 yılından itibaren hazırlanan planlar hakkında bilgi verdi. Türkiye’ye ayrılan miktarın her yıl eksik olarak yerine getirildiğini söyleyen Başkan Oktay, “Birincisinde 2012 yılını kapsayan 1, 2 ve 3’üncü planlarda 488 milyon dolar planlandı. Türkiye için istenen fon 76 milyon dolardı. Ancak, gerçekleşen fon bunun çok altında. 2013 yılını kapsayan 4 ve 5'inci planlarda finansman olarak 2.9 milyar dolar beklenirken 2 milyar doları gerçekleşti. Türkiye için planlanan 372 milyon dolardı fakat bizim kayıtlarımıza göre bunun 80 milyon doları sağlandı.” dedi.

Suriye Bölgesel Müdahale Planı kapsamında 2014 yılı için öngörülen rakam 4.2 milyar dolar olduğunu ifade eden Oktay, Türkiye için planlanan rakamın ise 522 milyon dolar olarak belirlendiğini kaydetti. Oktay, uluslararası camiadan gereken desteği görememekten yakındı.

SURİYELİ MÜLTECİLER İÇİN 2 MİLYAR DOLAR HARCANDI

2014 sonu itibari ile Türkiye’ye yaklaşık 1.4 milyon mültecinin beklendiğini ifade eden Başkan Oktay, bu durumun kendilerine büyük bir yük getireceğini kaydetti. Şu an itibariyle kamplarda 206 bin sığınmacı olduğunu açıklayan Oktay, “Kampların dışında bunun iki katından fazla Suriyelinin barındığını biliyoruz. İlk etapta sınır bölgelerindeyken bunun diğer illere geldiğini biliyoruz. Sahadaki kamplarımızdan yapılan hizmetler konusunda 21 faal kampımız var. Şu an kamplardaki hizmetlerin 2 milyar doların üzerinde maliyeti var. Yeterince destek alamamamız bizleri üzüyor.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar