BM Kültür Jandarması geliyor

Birleşmiş Milletler’in desteğiyle İtalya’nın öncülüğünde kültür varlıklarını korumak üzere BM birlikleri oluşturulacak

Google Haberlere Abone ol
BM Kültür Jandarması geliyor

İtalya ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) arasında bugün imzalanan anlaşmayla kültür varlıklarının savaşlardan ve şiddetten korumak üzere Birleşmiş Milletler’in dünya genelinde sorunlu bölgelerde görevlendirdiği mavi kasklı birliklerinkine benzer ama kültürel varlıklardan sorumlu birlikler oluşturulacak.

İtalya’nın, “Kültürel miras için birlik” sloganıyla ortaya attığı, kültürel varlıkların savaş ve şiddetten BM’ye bağlı birlikler tarafından korunmasına yönelik bugün Roma’da önemli bir adım atıldı.

Roma’daki tarihi Terme di Diocleziano’da yapılan törene UNESCO Direktörü İrina Bokova ile İtalya'dan Kültür Bakanı Dario Franceschini, Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ve Savunma Bakanı Roberta Pinotti katıldı.

Törende, UNESCO ve İtalya arasında söz konusu girişimin hayata geçmesi için mutabakat zaptı imzalandı.

Törende konuşma yapan UNESCO Direktörü Bokova, kültürel mirasın bugün yok edilişinin filme alınarak propaganda malzemesi yapıldığını belirterek, bu miras unsurlarının herkesin malı olduğunu, bu nedenle de onları korumanın ve kollamanın herkesin sorumluluğu olduğunu ifade etti.

İtalya ve UNESCO olarak tarihi anıtların ve diğer kültürel varlıkların korunması için yeni bir sayfa açtıklarını ve bundan büyük heyecan duyduğunu dile getiren İrina Bokova, “Kültürel miras sadece güzellik değil. Onlar geldikleri kültürlerin kimliklerini, farklılıkları, kültürler arasındaki diyaloğu temsil etmekteler. Bu nedenle teröristler, tarihten ve sembollerden korkuyor" diye konuştu.

UNESCO Direktörü, kültürel varlıkların saldırıya uğramasına yönelik en iyi cevabı Bosna’daki Mostar Köprüsü’nün restorasyonundan başlamak üzere pek çok kültürel mirasın restorasyonunu gerçekleştirerek verdiklerini kaydetti.

Kültür Bakanı Dario Franceschini de ülkesinin bu girişime katkı veren ilk ülke olduğunu, girişimin UNESCO’nun geçen ekim ayında aldığı karar doğrultusunda İtalya’nın ortaya attığı fikirle doğduğunu ve şu ana kadar 53 ülkenin buna destek vermeyi taahhüt ettiğini bildirdi.

Kültür varlıklarının savaş ve şiddet ortamlarından korunması fikri, İtalya’da özellikle terör örgütü DAEŞ’in UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Suriye'deki antik Palmira kentini 21 Mayıs'ta ele geçirdikten sonra tarihi Baal Şemin Tapınağı'nı havaya uçurması ve Bel tapınağını yıkmasının ardından gündeme gelmişti.

Yorumlar