'Bizi dinsiz bıraktınız' eleştirisi Diyanet'i harekete geçirdi

Uluslararası Kabartma Kur'an Hizmetleri Birliği tarafından düzenlenen toplantı, 15 ülkeden çok sayıda görme engelliyi İstanbul'da buluşturdu. Engelliler, hem Kur'an-ı Kerim tilaveti, hem de konunun uzmanlarını dinleme imkanı buldu. Diyanet...

Google Haberlere Abone ol
'Bizi dinsiz bıraktınız' eleştirisi Diyanet'i harekete geçirdi

Uluslararası Kabartma Kur'an Hizmetleri Birliği tarafından düzenlenen toplantı, 15 ülkeden çok sayıda görme engelliyi İstanbul'da buluşturdu. Engelliler, hem Kur'an-ı Kerim tilaveti, hem de konunun uzmanlarını dinleme imkanı buldu. Diyanet İşleri Başkanlığı Basılı Yayınlar Daire Başkanı Yunus Akkaya, bir toplantıda engellilerin, "Diyanet bizi dinsiz bıraktı." sözlerinin kendilerini harekete geçirdiğini ve bu alanda eserler yayınlamaya başladıklarını söyledi.

Doğuştan ya da sonradan görme engelli hale gelen kişilerin manevi ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kabartma Kur'an yöntemi, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etki alanını genişletiyor. Hem özel, hem de kamu desteği ile engellilerin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kurs ve teçhizat imkanları artırılıyor. Uluslararası Kabartma Kur'an Hizmetleri Birliği de bu anlamda yapılan çalışmaları anlatmak ve Ortadoğu ağırlıklı 15 ülkenin katılımcılarını bir araya getirmek için İstanbul'da 'Kabartma Kur'an Buluşması'nı organize etti. Pakistan'dan Kanada'ya kadar pek çok ülkeden gelen görme engelli, azmin sınırlarını zorlayan örnekler ortaya koydu.

Hepsi de kabartma Kur'an okuyabilen ve bu alanda isim yapmış insanlar haline gelen engelliler Bahçelievler'deki Çobançeşme Kültür Merkezi'nde bir araya geldi. Yarın Sultanahmet Camii'nde yapılacak Kur'an-ı Kerim tilaveti öncesi kabartma yöntemi hakkında konuşan uzmanları dinleyen katılımcılar, Tayland'dan gelen hafızın Kur'an-ı Kerim tilavetini dinledi.

Birlik Başkanı Selahattin Aydın, Kur'an-ı Kerim'in sadece kısalar, uzunlar, görenler ya da sarışınlar için değil herkes için gönderildiğini belirtti. Medeniyetlerin çoğunluğun ihtiyaçlarını gözeterek hareket ettiğini hatırlatan Aydın, "Çoğunluğun dışında kalanlar sistem dışında bırakılmış. Yok sayılmışlar, unutulmuşlar yahut unutturulmuşlar. Biz bu unutulmuşlukların içinde Müslümanlar olarak maalesef kaybolmuşuz. Allah'ın bize vaaz ettiği kuralları bir şekilcilik içinde yaşamak gibi bir yanlış içine düşmüşüz. Allah'ın hiç bir kulunu yok saymamanın gerektiği bir ortamda bizler önemli bir kitleyi ilahi mesajlarla buluşturmak noktasında maalesef sınıfta kalmışız." dedi. Aydın, dünyanın 15 ülkesinden gelen insanlar olarak bir iyiliğe vesile olmak istediklerinin altını çizdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Basılı Yayınlar Daire Başkanı Yunus Akkaya ise, görme engelliler için Diyanet'in bir Kur'an-ı Kerim hazırladığını ve bunu talep eden kurum ve kuruluşlara ulaştırdıklarını söyledi. Bu alanda yaşanan sıkıntıyı bir örnekle açıklayan Akkaya, "Görme engelli arkadaşlarımızın olduğu bir toplantıya gittim. Orada kalktı biri dedi ki, 'bizi Diyanet İşleri Başkanlığı dinsiz bıraktı' Niçin? diye sorduğumuzda 'bize dinimizi öğretecek herhangi bir şey yayınlamadınız' dedi. Bu gerçekten çok önemli bir husustu ve bundan büyük üzüntü duyduk. Bu kardeşlerimizin dinlerini öğrenebilecekleri, iman, ibadet, ahlak, siyer konularını içeren 6 kitaptan müteşekkil bir temel dini bilgiler serisi yayınladık." şeklinde konuştu.

4 HAFTADA HİÇ BİLMEYEN BİLE ÖĞRENEBİLİYOR

Aynı zamanda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olan İbrahim Sevinç de, kabartma yazıyı öğrenmenin hiç de zor olmadığını, biraz istekle birlikte kısa süre içinde kabartma yazı ile Kur'an okumanın mümkün olduğunu söyledi. Sevinç, "Önce bu kişi Türkçe kabartma yazıyı biliyor mu? diye bakarız. Biliyorsa bir hafta içinde Kur'an okumayı öğrenebilir. Kabartma yazı denildiğinde Latin alfabesinin kabartma hali anlaşılıyor. Kabartma Kur'an da oradaki Arapça kelimelerin kabartması gibi anlaşılıyor. Halbuki bu farklı bir yazı sistemi. Ben 2002 yılında iki görme engelli kız hiç kabartma yazıyı bilmedikleri halde 4 haftada kabartma Kur'an öğrenmişlerdi. Hatta birisi hafızlığını bile tamamladı. Herkes öğrenebilir, hatta 2-3 gün içinde öğretebilir hale bile gelebilirsiniz." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar