Biyoteknolojik mücadele desteklemeleri çiftçilerin hesaplarına yatırıldı

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, 2013 yılında biyoteknolojik mücadele desteklemelerinden faydalanan çiftçilere ödemeleri yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Biyoteknolojik mücadele desteklemeleri çiftçilerin hesaplarına yatırıldı

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, 2013 yılında biyoteknolojik mücadele desteklemelerinden faydalanan çiftçilere ödemeleri yapıldı. Geçen yıl Manisa’da toplam 3 bin 256 üzüm üreticisine, 2 bin 758 TL destekleme ödemesi yapıldığını bildiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, biyoteknolojik mücadele uygulayan üreticilerin arazi tespiti ve fatura kontrolleri gibi işlemlerinin tamamlandığını ve ödeme icmallerine göre 2013 yılı ödemelerinin hesaplarına yatırıldığını söyledi. Çebi, bakanlığın biyoteknik mücadele uygulayan üreticilere dekar başına 30 TL destekleme verdiğini kaydetti.

Bitkisel üretimi olumsuz etkileyen zararlı organizmalarla mücadelede, kimyevi ilaç kullanımına bir seçenek olarak insan sağlığına ve çevreye dost yöntemleri yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalardan da bahseden İl Müdürü Çebi, “Zararlılara karşı kimyasallarla yapılan mücadelenin birtakım olumsuzluklarının farkedilmesi üzerine, çevreye dost yeni teknikler üzerinde çalışıyoruz.” dedi. Bu teknikleri Manisa’da yaygınlaştırmak istediklerini aktaran Çebi, “Bu kapsamda bağın en önemli zararlısı salkım güvesine karşı üreticilerimiz tarafından tel ya da kapsül olarak adlandırılan feromonların bağlara asılmasıyla kimyasal ilaç kullanmadan mücadele yapılmış olmaktadır. Feromonlar, nisan ayı başlarında bağlara asılmakta ve beş altı ay boyunca bağda salkım güvesine karşı koruma sağlanmaktadır. Böylece kimyasal ilaçların yanlış kullanımından kaynaklanan olumsuz sonuçlar ortadan kaldırılmaktadır. Biyoteknik mücadele uygulamasıyla daha az ilaç kullanıldığı gibi salkım güvesiyle bağda daha etkin bir mücadele yürütülmektedir. Böylece üzüm hasadına yakın dönemde aşırı ilaç kullanımının önüne geçildiği gibi ilaç kalıntısı önlenmekte, hem üreticiler hem tüketiciler hem de çevre açısından önemli kazanımlar elde edilmektedir.” şeklinde konuştu.

Hasan Çebi, kurdukları SMS gönderme sistemi sayesinde yaklaşık 40 bin üreticinin cep telefonuna duyuruları hızlı bir şekilde gönderdiklerini belirterek, "Üzüm, zeytin, meyve ve sebze üreticilerine, ilaçlama uyarılarının yanısıra kalıntı, okratoksin (üzümde çürüklük), destekleme ödemeleri ve diğer konularda da bilgi mesajları gönderiliyor. Ayrıca don olayı gibi acil uyarılar, binlerce üreticiye bir iki saniyede ulaştırılıyor. Önümüzdeki yıllarda da bütün bu desteklerimiz ve çalışmalarımız artarak devam edecek.” dedi. CİHAN

Yorumlar