Bitlis’te kültür şöleni coşkusu

Bitlisliler, Iraklı öğrencilerin katılımıyla ilde gerçekleştirilen 'Mezopotamya ve Anadolu Kardeşler Kültürler Şenliği'ne büyük ilgi gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Bitlis’te kültür şöleni coşkusu

Bitlisliler, Iraklı öğrencilerin katılımıyla ilde gerçekleştirilen 'Mezopotamya ve Anadolu Kardeşler Kültürler Şenliği'ne büyük ilgi gösterdi. Yoğun katılımın olduğu etkinlikte davetliler salona sığmadı.

Bitlis Sanayici ve İş Adamları Derneği (BİSİAD) sponsorluğunda, Özel Selahaddin Eyyubi Koleji ile Irak'ta faaliyet gösteren Fezalar Eğitim Kurumları işbirliği ve Iraklı öğrencilerin katılımıyla 'Mezopotamya ve Anadolu Kardeşler Kültürler Şenliği' düzenlendi. Özel Selahaddin Eyyubi Koleji Spor Salonu'nda gerçekleştirilen kültür şölenine büyük katılım oldu. Irak’ın Erbil, Süleymaniye, Duhok, Soran, Halepçe, Musul, Ramadi ve Kerkük şehirlerinden gelen 68 öğrencinin Türkçe, Kürtçe ve Arapça dillerinde birbirinden güzel şarkı ve şiirlerden oluşan bir dizi konserini izlemek isteyen Bitlisliler etkinliğe büyük ilgi gösterdi.

Kültürler arası kaynaşmayı sağlamak amacıyla yapılan kültür şöleninde Iraklı öğrencilerin Kürtçe, Türkçe ve Arapça dillerinde seslendirdikleri şarkılar izleyicilerin beğenisini kazandı. Bitlisliler, seslendirdikleri her şarkı ve şiirin yanı sıra folklor ve skeç gösterilerinde Iraklı öğrencileri dakikalarca ayakta alkışladı. Bitlislilere sadece konser vermekle kalmayan öğrenciler, Anadolu ve Mezopotamya'nın geçmişten geleceğe kadim akrabalık ve kardeşlik bağlarına dikkat çekti, bu coğrafyanın insanlarına seslenerek, 'Birlikte yaşama sanatına' bir kez daha en güçlü vurguyu burada yaptı.

BİTLİS’TE 5 MİNARE TÜRKÜSÜNÜ DE SÖYLEDİLER

Iraklı öğrenciler, Bitlis’in dünyaca meşhur 'Bitlis’te 5 Minare' türküsünü de seslendirerek, Bitlislilerden büyük alkış aldı. Yaşadıkları bölgelere has yöresel kıyafetleriyle ilgi odağı olan Iraklı öğrenciler, şölen sonunda Bitlis’te hoş bir seda bıraktı.

Düzenlenen şölende konuşan BİSİAD Başkanı Ayetullah Şimşek, Bitlislilerin günlerdir bu şöleni ve bu öğrencileri beklediğini söyledi. Öğrencilerin ve öğretmenlerinin Bitlis’e gelmesinden ötürü Bitlisliler adına duyduğu memnuniyeti dile getiren Şimşek, “Bu turneler sonucunda farklı etnik ve kültürel değerlere sahip halkların binlerce yıl birlik ve beraberlik içinde yaşadığı bu coğrafyadan dünyaya, 'halkların kardeşliği' mesajları yayılmış olacak. Böylece, dünya tarihine adını Mezopotamya olarak kazıyan bu bereketli toprakların temiz çocukları, kültürler arası köprünün ancak dostluk ve kardeşlik üzerinde kurulabileceğini göstermiş olacak. Bu görkemli kültür şölenine tüm Bitlislileri bekliyoruz.” diye konuştu.

Şenlik Grup Koordinatörü Hüseyin Akça ise “Bizler Irak’ta çalışan ve görev yapan öğretmenler olarak bu bölgede yaşayan insanlarla aynı kültürü, aynı medeniyeti paylaştığımız için bu paylaşımı göstermekti amacımız. Amacımız sadece şarkı söylemek, türkü söylemek, değildi. Orta kültürü paylaştığımızı anlatmaktı. Bunun için buradayız. Burada da olmaktan çok mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Iraklı öğrenciler de duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Öğrenci Rondig Rebvar, “Çok güzel bir seyirci vardı. Bize çok iyi keyif ve moral verdiler. Program çok güzel geçti. Eğlendik, türküler söyledik, şarkılar söyledik, şiirler okuduk, ağladık, güldük, halay çektik çok güzel geçti, çok mutlu olduk. Bir daha gelmek istiyoruz, doyamadık buraya. İnsanlar çok iyi karşıladılar bizi yani. Karşılamaya hala unutamıyoruz. Onları da bekleriz Irak’a İnşallah onlar da gelir, onların hakkını veririz orada.” diye konuştu.

Nigar Abdurrahman, “Irak Süleymaniye’den geliyorum. Şimdi Bitlis’teyiz. Geldiğimizde bizi çok iyi karşıladılar. Konvoy halinde biz çok sevindik. Bize kırmızı gül verdiler. Gerçekten çok güzeldi. Yeni bir dünya şarkısıyla şehri gezdik. Bu gün programımız vardı. Seyirciler hepsi çok güzeldi. Biz burayı çok beğendik. İnşallah sık sık geliriz. Hepimiz buraya geldiğimizde çok sevindik.” ifadelerini kullandı.

Iraklı öğrencilerden Serahng Latif, “Bitlisliler bizleri bağırlarına bastıkları için çok teşekkür ediyoruz. İnşallah Bitlisli kardeşlerimizi de Irak’ta görmek istiyoruz.” dedi. Programın sonunda ise etkinlikte emeği geçenlere teşekkür plaketi verildi. Ardından seyirciler ve öğrenciler hep birlikte halay çekti. CİHAN

Yorumlar