Bitlis kelebek ve güve faunası zengini

Bitlis'in, gerek iklim gerekse coğrafya ve habitat yönüyle çeşitlilik göstermesi bakımından Türkiye’de bulunan 5 bin 282 kelebek ve güve türünden yaklaşık bin civarına evsahipliği yaptığı düşünülüyor.

Google Haberlere Abone ol
Bitlis kelebek ve güve faunası zengini

Bitlis'in, gerek iklim gerekse coğrafya ve habitat yönüyle çeşitlilik göstermesi bakımından Türkiye’de bulunan 5 bin 282 kelebek ve güve türünden yaklaşık bin civarına evsahipliği yaptığı düşünülüyor. Ülkede biyolojik çeşitlilik üzerine yapılan çalışmalar, Bitlis’te 2010 yılından bu yana Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) tarafından yürütülüyor. Türkiye’de yaklaşık 400’ü kelebek olmak üzere 5 bin 282 kelebek ve güve türü tespit edildiğini belirten BEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Arş. Gör. Kesran Akın, coğrafi yapısı sebebiyle bölgenin bu bakımdan oldukça önemli olduğunu söyledi.

'TÜRKİYE’DE Kİ KELEBEK TÜRLERİNİN YARISI BİTLİS’TE KANAT ÇIRPIYOR'

Bitlis’in, Türkiye’de bulunan 400 kadar kelebek türünün 200’üne evsahipliği yaptığını ve dolayısıyla neredeyse yarısının burada görüldüğünü belirten Akın, çalışmalardan sonra bölgede bine yakın kelebek ve güve türü tespit edileceğini düşündüklerini vurguladı: “Bölgemize baktığımızda, özellikle Bitlis'te kelebek ve güve üzerine çalışmalarımız 2010 yılında başlamış ve şu anda devam etmektedir. Bizden öncekilere baktığımızda ise bilinen kelebek türü sayısının 196 olduğunu görmekteyiz. Bizim yaptığımız çalışmalar neticesinde bu sayı şu anda 200’ye ulaştı. Yapmış olduğunuz gözlemlere dayanarak, Bitlis ilinde güve ve kelebek türlerinin bin kadar olduğunu düşünmekteyiz, çünkü bölge çeşitli zengin habitatlardan oluşmakta ve yine önemli doğa alanları içermektedir. Bu açıdan bölgenin biyolojik çeşitlilik bakımından çok önemli olduğunu, ülkemizdeki ve Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki önemli illerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanında Bitlis'in orman bakımından en yüksek orana sahip bölgeler arasında yer alması da ayrıca önemini göstermektedir.”

'PYRALİDAE GRUBU EN ÖNEMLİ FAMİLYALARDAN BİRİ'

Bitlis’te özellikle tarım ve depo zararlısı türleri barındıran "pyralidae" familyasıyla ilgili bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Arş. Gör. Akın, şunları ifade etti: “Özellikle pyralidae denilen bir familya grubu üzerinde çalışmaktayım. Bu grup, oldukça önemli türleri içeriyor. Bu familya içerisindeki birçok tür, tarım ve depo zararlısı türlerdir. Bu gruptan Bitlis bölgesinde önemli sayıda tür olduğunu düşünüyoruz. Çalışmalarımızı tamamlamamız durumunda bunları yayınlayacağız.” CİHAN

Yorumlar