Bitlis, İŞKUR’la ildeki istihdam çıtasını yükseltti

Türkiye İş Kurumu Bitlis İl Müdürlüğü (İŞKUR) tarafından Bitlis'te, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları Olağan Toplantısı gerçekleştirildi.

Google Haberlere Abone ol
Bitlis, İŞKUR’la ildeki istihdam çıtasını yükseltti

Türkiye İş Kurumu Bitlis İl Müdürlüğü (İŞKUR) tarafından Bitlis'te, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları Olağan Toplantısı gerçekleştirildi.

    Valilik konferans salonunda düzenlenen toplantıda il düzeyinde istihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulması, istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirleri ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi konuları üzerine konuşuldu.

    Toplantıya başkanlık eden Bitlis Vali Yardımcısı Akif Pektaş, İŞKUR'un 2013 yılı faaliyetlerine bakıldığında genişleyen faaliyet alanı ve hizmet kalitesinin gün geçtikçe arttığını belirtti.

    Bitlis İŞKUR İl Müdürü Alaattin Aslan ise kentte 2013 yılında iş aramak ve düzenledikleri meslek eğitim faaliyetlerine ve toplumun yararına programlara katılmak üzere toplam 8 bin 433 kişinin müracaat ettiğini açıkladı.

    Çalışma ve İş Kurumu Bitlis İl Müdürlüğü'nün 2013 yılı faaliyetlerine bakıldığında, genişleyen faaliyet alanı ve hizmet kalitesi ile İŞKUR’un kurumsal öneminin gün geçtikçe artmakta olduğuna dikkat çeken İŞKUR Müdürü Aslan, “Bitlis de 2013 yılında iş aramak, kurumumuzun düzenlediği mesleki eğitim faaliyetlerine ve toplum yararına programlara katılmak için toplam 8 bin 433 kişi müracaat etmiş olup, en fazla müracaat şubat ve eylül aylarında yapılmıştır bu da göstermektedir ki kurumsal hizmetlerimiz sayesinde işgücü piyasası arz yapısına çoğunlukla hakim olmaktayız. 2013 yılında 2,121 kamu; 883 özel sektör olmak üzere toplam 3 bin 5 kişi kurumumuz aracılığıyla işe yerleştirilmiştir. 2013 yılında özel sektörde 383 işveren kurumumuza işgücü talebi vermiştir. Bu artış kurumumuzun veritabanında kayıtlı iş arayanlarımızın özel sektör işverenlerinin beklentilerine hızla uygunluk gösterdiğini ve özel sektör işverenlerinin eleman temininde kurumumuzu daha çok tercih ettiğini göstermektedir. Öte yandan 2013 yılında 2 bin 958 açık iş ilanı alınmıştır. Bu artışın nedeni ise sıklıkla yapılan işveren ziyaretleri, yapılan işgücü piyasası analizi geri dönüşleri ve işverenlerin kurumumuzla diyalog halinde olmasından kaynaklanmaktadır.” dedi.

    2010 yılından itibaren Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından il bazında açıklanan işgücü göstergelerine bakıldığında işsizlik oranının sırasıyla 2010 yılında 16,3 2011 yılında 11,1 ve 2012 yıllında ise 9,1 olduğu ve sürekli düşüş gösterdiğinin gözlendiğine değinen Aslan, “İl Müdürlüğümüz tarafından 2013 yılında açılan Aktif İşgücü Programlarına bakıldığında ise 5 işyeri ile istihdam garantili kurs açılmış bu kurslardan 111 erkek, 245 bayan olmak üzere toplam 356 kişi faydalanmıştır bu katılımcılardan 220’ si işveren tarafından istihdam edilmiştir. İşbirliği kapsamında fıstık yetiştiriciliği kursu açılmış kursa toplam 40 kişi katılmıştır; Engelli, Hükümlü ve ÇOGEP kapsamında Emniyet Müdürlüğü ile ortaklaşa risk altındaki çocuklara yönelik olarak mesleki eğitim kursları açılmış ve bu kurslardan toplam 146 kişi faydalanmıştır. Kendi işini kurmak isteyen 100 işsize girişimcilik kursu verilmiş, 139 kişi de işbaşı eğitimlerinden faydalanmak üzere 4 veya 6 ay süreyle en az iki çalışanı olan işyerlerinde meslek öğrenmek üzere günlük 25 TL ücret ödenerek çalıştırılmışlardır. İlimizde kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliğiyle toplum yararına işlerde (Park-Bahçe, Alt Yapı-Üst Yapı ve diğer işler) toplam 2,122 kişi 9 aylık süreyle asgari ücret ödenerek çalıştırılmaktadır. İşsizlik sigortası verilerine bakıldığında 956 kişinin işsizlik ödeneğinden yararlanmak üzere başvuruda bulunduğunu, 429 kişinin işsizlik sigortası almayı hakettiğini, 275 kişinin haketmediğini, 38 kişinin ise henüz inceleme aşamasında olduğu gözlenmektedir. Görüldüğü gibi temel hedefimiz iş arayan ve işveren arasındaki eşleştirmeyi sağlamak ve işgücü piyasası arz ve talep durumunu dengelemek olan kurumumuz bu hedefe hızla ilerlemektedir.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar