Bitkisel atık sıvı yağ, bio-dizel yakıta dönüştürülüyor

Bağcılar’da 2 noktada faaliyete geçirilen Bitkisel atık Yağ Toplama Makinesi’nde (BAYTOM) toplanan bitkisel atık sıvı yağlar dönüştürülerek sigaradan daha az karbonmonoksit içeren bio-dizel yakıta dönüştürülüyor.

Google Haberlere Abone ol
Bitkisel atık sıvı yağ, bio-dizel yakıta dönüştürülüyor

Bağcılar’da 2 noktada faaliyete geçirilen Bitkisel atık Yağ Toplama Makinesi’nde (BAYTOM) toplanan bitkisel atık sıvı yağlar dönüştürülerek sigaradan daha az karbonmonoksit içeren bio-dizel yakıta dönüştürülüyor. İki litre atık yağ getiren karşılığında 1 TL alıyor.

İsrafı önlemek ve temiz bir çevrede yaşamak amacıyla Bağcılar Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje dahilinde, geçten Mayıs ayında BAYTOM’larda toplam 500 litre bitkisel atık sıvı yağ bio-dizel yakıta dönüştürüldü. Temiz Çevre Projesi kapsamında Bağcılar’daki Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi ile Hayır Çarşısı'na konulan Bitkisel Atık Yağ Toplama Makinesi’nde toplanan sıvı atık yağlar artık değerlendiriliyor. Projeye göre 2 litre atık sıvı yağ getiren herkes karşılığında 1 TL alıyor. Bitkisel atık sıvı yağ getirenleri sesli olarak yönlendiren BAYTOM, su ve diğer sıvı maddeler katılması halinde anında belirleyerek uyarıda bulunuyor.
            
İlçeyi adına yakışır hale getirmek için çalıştıklarını ifade eden Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, bu uygulama sayesinde hem çevreyi temiz tuttuklarını hem de israfın önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi. İlçede artık bayat ekmeklerin çöpe gitmediğini de kaydeden Çağırıcı, "Biz, geri dönüşüm uygulamalarına önem veriyoruz. Farklı mahallelere yerleştirdiğimiz 400 kutuya hemşerilerim tarafından bırakılan bayat ekmekler, yem fabrikalarında geri dönüştürülüyor. Amacımız israf konusunda bir sosyal sorumluluk oluşturmaktır." diye konuştu. Bu kapsamda ayrıca ambalaj atıklarının, pil, oto lastiği, bitkisel atık yağların, elektronik atıkların dönüşümü gibi farklı alanlarda dönüşüm uygulamaları başlattıklarını ifade eden Çağırıcı, "Sosyal sorumluluk projelerimizden olan sıvı atık yağ dönüşümü ilçemizde yaşayan herkes tarafından yoğun ilgi görüyor. 4 bin TL’ye satın aldığımız BAYTOM’larda hemşerilerimin getirdiği bitkisel atık sıvı yağları topluyoruz. Şu ana kadar 500 kilo atık sıvı yağ toplandı. Bu atık sıvı yağları Gebze Dilovası’ndaki geri dönüşüm tesislerine gönderiyoruz. Burada tortusu ve suyu ayrıştırılan yağlar sigaradan daha az karbonmonoksit gazı içeren bio-dizel yakıta dönüştürülüyor." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar