Birol Akgün: Rusya’nın yaptığı faaliyetler unutulmayacak

Rusya yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği (AB) ortaklık anlaşması imzalamaktan vazgeçmesi üzerine başta Kiev olmak üzere Ukrayna’nın birçok yerinde gösterilerin başlamasına neden olan olaylarla ilgili Stratejik Düşünce Enstitüsü Dern.

Google Haberlere Abone ol
Birol Akgün: Rusya’nın yaptığı faaliyetler unutulmayacak

Rusya yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği (AB) ortaklık anlaşması imzalamaktan vazgeçmesi üzerine başta Kiev olmak üzere Ukrayna’nın birçok yerinde gösterilerin başlamasına neden olan olaylarla ilgili Stratejik Düşünce Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, ‘’Bugün Ukrayna’da olanlar Rusya’nın bugün uygulamış olduğu politikanın bir yansıması olarak görüyoruz ve Rusya’nın yaptığı faaliyetler unutulmayacak.’’ dedi.

    Stratejik Düşünce Enstitüsü'nde yapılan ‘Ukrayna’daki Siyasi Kriz’ başlıklı çalıştaya Stratejik Düşünce Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Prof. Dr. Oktay Tanrısever, İstanbul Şehir Üniversitesi, Yrd. Doç. Dr. Vügar İmanbeyli, Dışişleri Bakanlığı Dr. Sevinç Özcan, Kırım Türk Dernekleri Genel Başkanı Namık Kemal Bayar ve davetliler katıldı.

    Akgün, Bugün Ukrayna’da olanlar Rusya’nın bugün uygulamış olduğu politikanın bir yansıması olarak görüyoruz ve Rusya’nın yaptığı faaliyetlerin unutulmayacağını ifade etti. Türkiye açısından da değerlendirme yapan Akgün şunları kaydetti: ‘’Türkiye açısından Ukrayna özellikle Kırım konusu iki yakın komşunun arasındaki bir sorun olmaktan öte anlamlar taşıyor. Kırım ve Ukrayna’nın güney kısımları Türkiye için bir başka Endülüs’tür.’’

    DİPLOMATİK İLİŞKİLER KESİLEBİLİR

    Yrd. Doç. Dr. Vügar İmanbeyli, Kırım hakkında değerlendirmelerde bulundu. İmanbeyli, ‘’Kırım Ukrayna’ya bağlıdır. 2 milyon civarında nüfusu vardır. Bunların yüzde 15 Tatar, Parlamento iç hukuka göre herhangi bir sınır değişikliği ile ilgili kendi başına çıkaramaz. Bu Ukrayna’nın Anayasa’sına da aykırı. Ukrayna iç hukuk Anayasa’sına bağlılar.’’ dedi.

    Türkiye’de Kırım bağımsızlığını ilan etti şeklinde açıklamalar duyduğunu söyleyen İmanbeyli, ‘’Kim bağımsızlığını ilan eden Parlamento Rus özel kuvvetlerin gözetiminde. Rusya’nın askeri çıkarması Rusya açısında çok ciddi sonuçlara yol açacak. Öncelikle Ukrayna ile çok ciddi kriz var. Diplomatik ilişkiler kesilebilir. Rusya tarafının medyasının Senato Başkan’ın konuşmalarına baktığımızda Kırım'dan çıkmak gibi kesinlikle niyet yok. Ayrıca Kazak birlikler getirilmiş onlara orada yer verilecek Kafkasya’dan artık şimdiden nüfus değişimi yapılmaya başlandı. Hiçbir müttefiki Rusya’yı savunmadı iyi yaptı diye.’’ şeklinde konuştu.

    "RUSYA DEMOKRASİYE YÖNELMEDİ"

    Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Prof. Dr. Oktay Tanrısever, Rusya’nın en temel eksikliği demokrasiye yönelmediğini hatırlatarak ‘’Avrupa’ya siyasi anlamda yöneldi ve Avrupa ile politika içine girdi. Bu Rusya’nın hem siyasi manevra alanını hem de alternatifliğini azalttı ve meşruiyetini yok etti. Euro Meydan hareketi çok ciddi şekilde ilgi gördü. Sadece birkaç kentte ilgi bulamadı. Rusya ticari ambargo uygulayacağını belirttikten sonra Yankoviç anlaşma uygulamasını imzalayamadı.’’ şeklinde konuştu.

    Ukrayna’nın genelinde demokratik bir hava olması beklendiğini savunan Tanrısever, ‘’Rusya manevralarını daha önceden planladı ve son dönemde devreye soktu. Bu strateji olmasaydı. Tabi seçimlerde Ukrayna Başkanı’nı belirleyecek. Rus yanlısı olarak gösterilen Doğu Ukrayna’da aday gösterecek.’’ dedi.

    Ukrayna’nın geneli Avrupalı bir gelecek istediğini belirten Tanrısever, ‘’Rusya bunu askeri çatışma ortasına çekerek zayıflatabilirdi. Ukrayna’nın her tarafı değil Kırım. Rusya Kırım’ı işgal etti deniliyor ama Kırım zaten işgal altında.’’ ifadelerini kullandı.

    Rusya Kırım üzerinde kısa vadeli hedefini gerçekleştirmiş gözüküyor ama uzun vadede sıkıntı çekeceği görülüyor diyen Tanrısever, ‘’Çünkü bunlar hukuka aykırı davranışlar hele bir de Avrupa’da olması iyice kabul edilemez bir durum.’’ açıklamasını yaptı.

    "KIRIM HALKININ MAAŞLARINI KİM ÖDEYECEK"

    Avrupa’da sınır değişmezliği, toprak bütünlüğü değişmez ilke olduğunu belirten Tanrısever, ‘’İlk defa Rusya bir Avrupa ülkesinin toprak bütünlüğünü ihlal etmiş durumda. Rusya Ukrayna’yı kendi gölgesi gibi görmek istiyor. Kırım’da en büyük sorun maaşlar nereden ödenecek. Çünkü orada emekliler, yaşlı insanlar, çalışanlar var. Bu maaşların Rusya’nın karşılaması pek mümkün değil. Ekonomik olarak bu politikalar sürdürülebilir politikalar değil. Rusya daha sağlıklı politikalara dönecektir. Gerek NATO üyesi, gerek Avrupa Birliği (AB) tam üyelik perspektifi olarak Rusya’nın Ukrayna’daki demokrasi saygı duyması ve Mayıs ayındaki Başkanlık seçimlerine müdahil olmaması, izlediği tehdit ve şantaj politikasını bırakması gerekmektedir.’’ dedi. CİHAN

Yorumlar