Birinci derece tarım arazisine hastane planına tepki yağıyor

Uluslararası düzeyde tarım araştırmalarının yapıldığı Konya’daki arazinin imara açılacağının ortaya çıkması, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Sivil toplum örgütleri, birinci derece tarım arazilerinin kanunla korunduğuna dikkat...

Google Haberlere Abone ol
Birinci derece tarım arazisine hastane planına tepki yağıyor

Uluslararası düzeyde tarım araştırmalarının yapıldığı Konya’daki arazinin imara açılacağının ortaya çıkması, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Sivil toplum örgütleri, birinci derece tarım arazilerinin kanunla korunduğuna dikkat çekerek bu girişimden bir an önce vazgeçilmesi çağrısında bulunuyor.

    Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Türkiye’de uluslararası düzeyde tarım araştırmalarının yapıldığı tek enstitü olarak biliniyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Enstitü arazisinde, yaklaşık 100 yıldır ıslah çalışmaları yapılıyor. Bitkisel ve hayvancılık üzerine araştırma projeleri geliştiriliyor. Birinci derece tarım arazisine şehir hastanesi yapılacağının ortaya çıkması üzerine MHP Milletvekili Mustafa Kalaycı da geçtiğimiz günlerde TBMM’de soru önergesi verdi.

    ‘KONYA’DA HASTANE YAPACAK YER Mİ YOK?’

    Türk Tarım Orman-Sen Konya Şube Başkanı Ziya Acar, Toprak Koruma Kanunu’na göre birinci sınıf tarım arazilerinin yapılaşmaya açılamayacağını belirtiyor. Enstitü’nün uluslararası araştırmalar yaptığını ve burada birçok buğday çeşidinin geliştirildiğini aktaran Ziya Acar, “Bu arazinin bir kısmının dahi olsa imara açılması enstitünün ilerleyen sürede tamamının kaybedilmesiyle ve kapanmasıyla sonuçlanacaktır. Hastane yapımı için böyle bir yerin tercih edilmesi gerçekten manidar. Sanki hastane yapacak başka yer yok!” diyor.

    ‘BATAKLIK ARAZİSİYSE HASTANE OLMAZ’

    Enstitü arazisinin yıllar önce bataklıktan kurutularak ıslah edildiğini anlatan Ziya Acar, hastane yapımı için zeminin de uygun olmadığına değiniyor. Acar, Konya’da hastane yapılabilecek çok daha uygun araziler olduğunu vurguluyor. Bakanlığın, kısa bir süre önce enstitüye Kuraklık Test Merkezi kurulduğunu hatırlatan Acar, “Bu Enstitü, Türkiye’de tarım üzerine uluslararası düzeyde çalışma yapan tek kuruluştur. Bu enstitünün 50’ye yakın ülkeyle birlikte geliştirdiği ürünler buradaki arazilerde ekiliyor, deneniyor. Kısa bir süre önce tesise Kuraklık Test Merkezi de yapıldı. Böylece tarım ve hayvancılığın yanı sıra Türkiye’deki kuraklığın araştırıldığı ve ölçüldüğü bir tesis haline getirildi. Bu arazi imara açılırsa 100 yıllık emek ve yatırımlar heba olacak.” dedi.

    ‘BAKAN EKER TV’YE ÇIKIP ‘TARIM ARAZİLERİNE İNŞAAT YAPMAYALIM’ DİYOR’

    Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, geçtiğimiz Mayıs ayında yürürlüğe giren 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Koruma Kanunu ile Medeni Kanun’da yapısal değişiklikleri kapsayan düzenlemeler yapıldığını söyledi. Yapılan yasal düzenlemelerle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tarım arazilerinin korunması, amaç dışı kullanılmaması ve miras yoluyla bölünmemesi konusunda ciddi adımlar attığını vurguladı. Celil Çalış, Bakan Eker’in son çalışmalarıyla tarım arazilerinin korunmasına yönelik kararlı adımlar attığını ifade ederek “Tarım Bakanımız televizyona çıkarak yaptığı programlarda ‘Yüzyılın reformu’ demişti. Evet, toprakları kullanılabilir bir şekilde gelecek nesillere aktarmak gerçekten çok önemli bir görev ve vebaldir. Bu açıdan gerçekten bir reform niteliği taşıyor. Tarım Bakanımız, ulusal televizyonlarda başlattığı kampanyalarda, ‘tarım arazilerine inşaat yapılmasını hep beraber engelleyelim’ diye toplumu ve kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyor. Bunu da son derece doğru olarak karşılıyoruz. Tarım Bakanımızın bu araziyle ilgili konuyu tekrar gözden geçirmesini ve bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz.” dedi.

    Oda Başkanı Çalış, arazinin inşaata açılmaması için kanuni haklarını kullanacaklarını vurgulayarak şunları söyledi: “11 bin dekarlık birinci sınıf tarım arazisinin bir bölümüne bile hastane yapılması, zamanla arazinin tümünün kaybına neden olacaktır. Zamanla eczacısı, postacısı, esnafı derken arazi tamamen kaybedilecektir.” CİHAN

Yorumlar