"Biri Allahu Ekber diyerek boğazlıyor diğeri La İlahe İllallah ile can veriyor"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam coğrafyasında yaşanan sorunların din ve mezheplerden değil, cehaletten kaynaklandığını söyledi. Görmez, “Bilgisiz dindarlık, cehaletle birlikte insanoğlunun bütün potansiyellerini...

Google Haberlere Abone ol
"Biri Allahu Ekber diyerek boğazlıyor diğeri La İlahe İllallah ile can veriyor"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam coğrafyasında yaşanan sorunların din ve mezheplerden değil, cehaletten kaynaklandığını söyledi. Görmez, “Bilgisiz dindarlık, cehaletle birlikte insanoğlunun bütün potansiyellerini yok eder. Bugün bir Müslüman bir başka Müslüman kardeşini ‘Allahu Ekber’ diyerek boğazlayabiliyor, boğazlanan insan da ‘La İlahe İllallah’ diyerek can verebiliyor.” dedi.

Bursa’da yapılacak Din Eğitim Külliyesi'nin temeli Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in de katılımıyla Nilüfer ilçesi Doğanköy’de atıldı. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan törende konuşan Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ramazan ayının tüm İslam coğrafyasına hayırlar getirmesini temenni etti. Görmez, "Din, insan hayatına baktığımızda, insanlık tarihini gözden geçirdiğimizde, medeniyet tarihine baktığımızda din, vicdana hapsedilmeyecek kadar büyüktür. Ve din, insanların en derin aidiyetini, en derin mensubiyetini, kimliği inşa eden değerler manzumesidir. İman, kalbe gömülemeyecek kadar geniştir." diye konuştu.

"İSLAM COĞRAFYASINDAKİ SORUN DİNDEN DEĞİL, CEHALETTEN KAYNAKLANIYOR"

İbadetin camiye, mescide ve mabede hapsedilemeyecek kadar büyük ve değerli olduğunun altını çizen Prof. Görmez, şöyle devam etti: "Zira insanoğlunun akan göz yaşını dindirmeyi, yaralı kalbini sarmayı ibadet sayan bir dinin mensuplarıyız. Ancak bütün bunlar için önemli bir husus var, o da bilgidir, ilimdir. Bilgi olmadan, din olmaz, bilgi olmadan iman kalbe yerleşmez, iman, sosyal hayata yansımaz, iman insan hayatını güzelliklerle inşa etmez. Bilgi olmadan ibadet de olmaz. Onun için bugün İslam coğrafyasında yaşadığımız en büyük sorunlar dinin kendisinden değil, din konusundaki cehaletten kaynaklanıyor. Bugün İslam coğrafyasındaki yaşanan sorunlar mezheplerden değil, mezhepler konusundaki cehaletten kaynaklanıyor. Din eğitimi sorununu halledemeyen hiç bir Müslüman ülkenin ayakları üzerinde durması mümkün değildir."

Din eğitimi müesseselerinin varlığının bu kapsamda çok önemli olduğunun altını çizen Görmez, bu kapsamda artık camiyi sadece namaz kılınan bir mekan olmaktan çıkarılmasını amaçladıklarını söyledi.

Görmez, bu sene Ramazan için Diyanet olarak Haiti’den Küba’ya kadar, birçok ülkeye din görevlisi gönderdiklerini anlattı. Görmez, şöyle dedi: "Ama yetmez, çok daha yükseklere, İslam coğrafyasında olup bitenleri hep birlikte izliyoruz. Onun için eğer din cehaletle birleşirse, din, doğru bilgi ile birleştiğinde, ilimle, marifetle hikmetle birleştiğinde su ve hava kadar tabiidir. İnsanoğlunun dünyasını da ahiretini de mamur eder. Ama bilgisiz dindarlık, cehaletle birlikte, insanoğlunun bütün potansiyellerini yok eder, bugün bir Müslüman bir başka Müslüman kardeşini ‘Allahu Ekber’ diyerek boğazlayabiliyor, boğazlanan insan da ‘La İlahe İllallah’ diyerek can verebiliyor. İnsanlık tarihinde Müslümanlar böyle bir fecaate, böyle bir vahim tabloya şahit olmamıştır. Bunun bir tek sebebi var, hiç kimse bunun sebeplerini dinde ve mezhepte aramasın, bu cehalet, bu istibdadın gölgesinde, işgallerin gölgesinde, sömürgelerin gölgesinde yaralanmış bilinçlerin, ölümcül kimliklerin cehaletle birlikte kendi meşruiyetlerini dinde ve mezhepte cehaletle aramalarından başka bir sebebi yoktur bunun."

"İŞİ EHLİNE VERMELİYİZ"

Vali Münir Karaloğlu ise çok önemli bir hizmetin temelini attıklarını belirterek, “Dinimiz, emaneti ehline vermemizi emreder, din hizmetlerini ehil olan iyi eğitilmiş din görevlileri ile yürütemezsek, bundan toplum zarar görür ve maalesef toplumda sapkınlıklar meydana gelir.” dedi.

İşin ehli din görevlilerini yetiştirmek için de kaliteli eğitim kurumlarına ihtiyaç olduğunun altını çizen Karaloğlu, temeli atılan Bursa Din Eğitimi Külliyesi'nin içinde anaokulundan akademiye kadar her kademedeki eğitim kurumuyla Türkiye’nin ve İslam coğrafyasının geleceğini şekillendirecek din adamlarının yetiştiği bir eğitim kurumu olacağını sözlerine ekledi.

İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay da çok önemli ilim adamlarının yetiştiği Bursa’da temeli atılan Din Eğitim Külliyesi'nin de asırlar sonra insanlara bu günlerin hatırasını yaşatacağına dikkat çekti. Mehmet Emin Ay, külliye içinde Diyanet Akademisi, yurt, kız ve erkek Kur'an kursları, bir imam hatip lisesi, insanlara bir cami, bir kreş, kapalı ve açık spor salonları ile tam bir sosyal yaşam alanı ve külliye olacağını ifade etti. Konuşmaların ardından, Mehmet Görmez, protokol butona basarak, Türkiye’nin ilk Din Eğitimi Külliyesi'nin temelini attı.

CİHAN

Yorumlar