'Bireyselleşme aile yapısına zarar veriyor'

Toplumda ailenin önemine değinen Aydın Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu Koordinatörü Salih Aybey, “Bireyselleşmenin bütün toplum katmanlarında yayılarak hayatımızı kuşattığı bu günlerde, aile kurumumuz sorun çözme yeteneğini her geçen gün kaybetm.

Google Haberlere Abone ol
'Bireyselleşme aile yapısına zarar veriyor'

Toplumda ailenin önemine değinen Aydın Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu Koordinatörü Salih Aybey, “Bireyselleşmenin bütün toplum katmanlarında yayılarak hayatımızı kuşattığı bu günlerde, aile kurumumuz sorun çözme yeteneğini her geçen gün kaybetmekte. Aile ve toplumumuz, bundan olumsuz şekilde etkilenmektedir. Boşanmaların yüzde 95’i şiddetli geçimsizlikten. Ülkemizde her 16 dakikada bir çift boşanmaktadır. Aileyi kuşatan en önemli olumsuz faktör de boşanma olgusudur." dedi.

Yaptığı açıklamada ailenin fert ve toplum açısından öneminin herkes tarafından bilindiğini, toplumun aile denilen insanların biraraya gelmesiyle oluştuğunu belirten Koordinatör Aybey, "Aile kavramı, yapısı ve fonksiyonu insanlık tarihinden beri var olagelmiştir ve aile, her toplumda önemlidir. Fizik için atom, biyoloji için hücre neyse toplumlar için aile de otur. Aile toplumun kalbidir, toplumun temelidir ancak ne yazık ki modernleşme sürecinde yaşadığımız sosyal, kültürel ve ekonomik alandaki değişimler ve dönüşümler, aile yapı ve fonksiyonları üzerinde önemli bir değişikliğe sebebiyet vermişlerdir. Üzülerek ifade etmek gerekirse bu değişiklikler hep aile bütünlüğümüzün aleyhine oluştur. Bu sebeple toplumumuzun çekirdeği ve temel taşı olarak kabul ettiğimiz ailenin değerlerindeki zayıflama, aile içi şiddet ve fertler arasındaki huzursuzluklar, geçmişe nazaran daha belirgin hale gelmiştir. Diğer taraftan gerek ülkemizde ve bölgemizde gerekse yaşadığımız Aydın’da aileyi kuşatan sorunlara baktığımız zaman en önemlilerden birisi de hiç kuşkusuz boşanma olgusudur.“ şeklinde konuştu.

Türkiye ve Aydın’daki aile yapısı, evlilik ve boşanmayla da ilgili bilgi veren Salih Aybey, boşanma oranlarının artışına dikkat çekti. Toplumu oluşturan aileye sahip çıkılmasını isteyerek, “2012 yılında ülkemizde 124 bin 325 aile boşanmıştır. Bu bilgi bize, her 16 dakikada bir ailenin boşandığı göstermektedir. Bu kadar boşanma hadisesi, aile yapımızın nerelere gittiğini hepimize en iyi şekilde anlatmaktadır. Ülkemizde 2008 yılında 641 bin evlenen çiftimiz varken nüfusumuz artmasına rağmen 2012 yılında 600 bin evlilik gerçekleşmiştir. 2008 yılında boşanma sayımız 99 binken 2012 yılında 125 bine çıkmıştır. Türk toplumunda evlilik azalırken boşanma artmaktadır. 2012 yılında evlenenlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 1,9 artarken boşananların sayısı yüzde 2,7 artmıştır. TÜİK verilene göre Ege Bölgesi, boşanmada yüzde 2,3 oranla ilk sırada yer almaktadır. Aydın ise ne yazık ki ilk dördün içerisine girmiştir. Aydın’da 2011 yılında 2 bin 59, 2012'de 2 bin 233, 2013'ün ilk altı ayında ise bin 141 boşanma gerçekleşmiştir.” dedi. CİHAN

Yorumlar