Bir Efsane Daha Hayatını Kaybetti

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, Nelson Mandela'nın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Bir Efsane Daha Hayatını Kaybetti

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, efsane lider ve ülkenin ilk siyahi cumhurbaşkanı Nelson Mandela'nın öldüğünü açıkladı. Mandela 95 yaşındaydı.

YAS İLAN EDİLDİ
Hayatını, Güney Afrika'da uygulanan ırk ayrımcılığına karşı mücadeleye adayan adayan ve bu uğurda 27 yılını hapiste geçiren efsane lider Nelson Mandela'nın ölümü üzerine, cenazesi toprağa verilinceye kadar ülkede yas ilan edilirken, Güney Afrika Bayrakları, ülke genelinde yarıya indirildi.

OBAMA: SESSİZLİĞE BÜRÜNELİM VE MANDELA'YA TEŞEKKÜRLERİMİZİ İLETELİM
ABD Başkanı Barack Obama, efsane lider Nelson Mandela'nın ölümü üzerine, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, 'Mandela, bir insandan beklenebilecek şeylerden çok daha fazlasını yaptı ve kazandı. Ben de kendisinden ilham alan milyonlarca insandan biriyim. Şimdi sessizliğe bürünelim ve Mandela'ya teşekkürlerimizi iletelim' diye konuştu. Obama, Nelson Mandela'nın ailesine ve Güney Afrikalılara baş sağlığı diledi.
BUSH'TAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
Nelson Mandela'nın ölüm haberi üzerine bir başsağlığı mesajı yayınlayan ABD eski başkanlarından George W. Bıush, "O ülkesinde tarihin seyrini değiştirdi. Muazzam ahlaki cesareti olan bir kişiydi. Barbara ve ben, Başkan Mandela'ya büyük bir saygı duyardık ailesine ve yurttaşlarına başsağlığı diliyoruz" dedi.

MANDELA İÇİN BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

Dün akşam hayatını kaybeden Nelson Mandela için ABD eski başkanları Bill Clinton ve Jimmy Carter, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, ABD Dışişleri Bakanı John Kerrry ile ABD eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice birer başsağlığı mesajı yayınladı.
Nelson Mandela Güney Afrika Devlet Cumhurbaşkanlığına seçildiğinde, ABD Başkanlığı görevini yürüten Bill Clinton yayınladığı mesajda, "Kendisi insan hakları, özgürlük ve saygınlık kavramlarının şampiyonuydu. Dünya bugün en önemli liderlerinden ve en iyi insanlarından birini kaybetti" dedi.
ABD eski başkanlarından Jimmy Carter ise mesajında 'Rosalynn ve ben Nelson Mandela'nın ölümünden çok derin üzüntü duyduk. Bütün dünya ve Güney Afrika ve insan hakları savunucularından büyük bir lideri kaybetti' ifadelerine yer verdi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon mesajında ise "Mandela'nın ölümü hepimizde derin üzüntü yarattı. O, bize bu dünyada nelerin ve birbirimiz için neler yapabileceğimizi gösterdi" dedi.
Mandela'nın bütün insanlık için örnek olarak yaşayacağını belirten ABD Dışişleri Bakanı John Kerry mesajında şu ifadelere yer verdi: "Madiba'nın, 'uzun özgürlük yürüyüşü' insan onuruna, cesarete, karaktere, bağışlamaya, yeni bir anlam verdi. Şimdi onun uzun yürüyüşü sona erdiğinden, bütün insanlık için örnek olarak yaşayacak. O 'barış için bir öncü' olarak hatırlanacak."
ABD eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise mesajında, 'Tarih boyunca, bir kaç özel kişi farklılıkları aşmayı ve dünyayı değiştirmeyi başarmıştır. Nelson Mandela 'insan hakları ve eşitlik için uzak görüşlülüğü olan insanlardan biriydi' dedi.

Yorumlar