Binalardaki internet ve uydu anten sistemi inşaat halinde hazırlanacak

Bina içerisindeki internet, kablolu TV gibi haberleşme altyapısına yönelik bir takım düzenleme getirildi. Artık telefon, internet, uydu anten sistemi ve kablolu TV sistemi için gerekli tesisat binanın inşa aşamasında tesis edilecek. Bilgi Teknolojileri..

Google Haberlere Abone ol
Binalardaki internet ve uydu anten sistemi inşaat halinde hazırlanacak

Bina içerisindeki internet, kablolu TV gibi haberleşme altyapısına yönelik bir takım düzenleme getirildi. Artık telefon, internet, uydu anten sistemi ve kablolu TV sistemi için gerekli tesisat binanın inşa aşamasında tesis edilecek.

Bilgi Teknolojileri Ve İletişim Kurumu (BTK) Teknik Düzenlemeler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘Bina içi Elektronik Haberleşme Tesisatı Teknik Şartnamesi’ kapsamında düzen geliyor. BTK’dan yapılan açıklamada, sağlanan rekabet ortamı sonucu farklı işletmecilerin bina içi elektronik haberleşme altyapısını kullanmak istemeleri ve erişim yöntemlerinin ‘Kablo TV, Fiber Optik altyapısı, Ethernet’ gibi çeşitlenmesiyle ‘Bina İçi Telefon Tesisatı (Ankastre) Teknik Şartnamesi’nin yetersiz hale geldiği hatırlatıldı.

ÇATIDAKİ ANTENDEN DAİRE İÇİNDEKİ ZAYIF AKIMLARA KADAR ALTYAPIYA DÜZEN GELİYOR

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Daha kapsamlı bir şartnameye ihtiyaç duyulmuştur. Bu çerçevede ilgili işletmecilerin ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle işletmecilerin daha verimli hizmet sunulabileceği, rekabetin gözetildiği ve binaların statiğinin korunduğu ‘Bina İçi Elektronik Haberleşme Tesisatı Teknik Şartnamesi’ hazırlanmıştır. Telefon, internet, uydu anten sistemi ve kablolu TV sistemi için gerekli tesisat binanın inşa aşamasında tesis edilecektir. Bina ana girişinden gelen RG6 (kablolu TV kablosu) kabloları ve CAT6 ( internet ve telefon kablosu) kabloları daire içi prizlere kadar dikey şaft vasıtasıyla tesis edilecektir. Çatıya yerleştirilecek uydu anteninden daire içlerindeki zayıf akım panolarına kadar dikey şaftın içerisinden geçecek şekilde RG6 kabloları döşenmek suretiyle her daire için ayrı çanak anten kurmadan tüm dairelere uydu yayını dağıtımı yapılabilecektir. Binalarda, her türlü kablolu haberleşme tesisatı için dikey bir şaft (asansör boşluğu gibi) şart koşulmaktadır. Böylelikle işletmeciler istedikleri kabloyu bu şaftın içerisinden binaya zarar vermeden tesis edilebilecektir."

İSTENİLEN ODADAN İNTERNETE BAĞLANACAK

Yeni düzenlemeyle birlikte artık vatandaşlar, istedikleri herhangi bir odadan internet, telefon, kablolu TV ya da uydu antenine erişim sağlayabilecekler. Açıklamada, "Daire içerisinde sigorta panosuna benzer daire içi zayıf akım panosu bulundurulacaktır. Böylelikle bu panodan dairedeki tüm odalara yıldız bağlantı ile dağıtım yapılabilecektir. Binaların en alt katına işletmecilerin dağıtım kutularını koyabilecekleri yeterli şartları taşıyan bir sistem odası ayrılacaktır. Böylelikle daha düzenli bir dağıtım yapılabilecek ve görüntü kirliliği önlenecektir. Site gibi yapılarda bir binanın sitedeki diğer binalar ile birlikte en az bir bina ile bağlantısı sağlanacaktır. Böylelikle işletmeciler bir binaya yerleştirecekleri bir cihazı diğer binalarda da kullanabileceklerdir." denildi.

Yeni düzenlemeyle belirli daire sayısının üzerinde olan binalarda ‘Elektronik haberleşme sistem odası’ da mecburi hale getiriliyor. Açıklamada, "İşletmecilerin enerji ihtiyacını karşılamak üzere sistem odasına en az 2 adet elektrik prizi konulmalıdır. Elektronik haberleşme sistem odası, en az belirtilen genişlikte ve en az 2 metre yükseklikte olmalıdır. Sistem odası, işletmecilerin cihazlarının ve tesisatının zarar görmeyeceği havalandırma ve nem bakımından uygun şartları taşımalıdır. Daire sayısı 9’dan az olan binalarda elektronik haberleşme sistem odası tercihe bağlıdır. Elektronik haberleşme sistem odası bulunmayan binalarda bina ana giriş terminal kutusu bulunmalıdır." ifadeleri yer aldı. CİHAN

Yorumlar