Bin yıllık çınar koruma altında

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca ilçesi Kaynaklar köyünde, aralarında bin yaşındaki çınarın da bulunduğu tescilli altı tane ağacı korumak için harekete geçti.

Google Haberlere Abone ol
Bin yıllık çınar koruma altında

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca ilçesi Kaynaklar köyünde, aralarında bin yaşındaki çınarın da bulunduğu tescilli altı tane ağacı korumak için harekete geçti. Çalışma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğiyle yapılıyor. Bir tanesi yaklaşık bin yaşında olan ağaçların bakım ve restorasyon işi, akademisyenlerin de desteğiyle başladı. Büyükşehir Belediyesi ve Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı öncülüğünde devam eden çalışmalarla asırlık ağaçlar, zarar veren bakterilerden arındırılıyor ve çürüyen kısımları özel ilaçlarla tedavi edilerek kontrol altına alınıyor. Bu kapsamda böcek tahribatına maruz kalan alanlar da özel bir macunla kapatılıyor.

Çevre düzenlemesinin ardından nisan ayının ortalarında tamamlanması hedeflenen çalışmayla çınar ağaçları koruma altına alınarak, daha uzun yıllar tarihe tanıklık etmeye devam edecek. Ölmüş dokuları ortadan kaldırıp canlı dokuya ulaşmak için öncelikle kazıma işlemi yapılıyor. Diş çürüklerinde olduğu gibi çürük ve ölü dokular temizleniyor, bitkinin uzun yaşamasını sağlayan, çürüklere karşı önlem alan özel dolgular uygulanıyor. Ağaç yüzeyindeki açık kovuklar, hava almayacak şekilde paslanmaz çivi, tel ve su bazlı özel bir alaşımla kaplanarak, gövde dokusu koruma altına alınıyor. Statik olarak dengesizlik yaşayacak, çürümüş ana dallarda temel budamalar yapılıyor. Rüzgardan sıkıntı yaşayacak dallar için de çelik tellerle gergi şeklinde statik koruma yapılıyor.

Merkez Mahallesi meydanında bulunan, 30 metre boy ve 4 metre çapındaki anıt çınar ağacının (kunduracı çınarı–platanus orientalis) yaşının bine yakın olduğu biliniyor. Ağaç, Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü İzmir Başmühendisliği tarafından, Eylül 1994 ayında tescillenmişti. Kaynaklar'ın simgesi olan kunduracı çınarı, ismini içindeki kovukta ayakkabı tamirciliği yapılmasından alıyor. CİHAN

Yorumlar