Bin 886 işçi hayatını kaybetti

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Türkiye'de en çok ölümlerin inşaatlarda yaşandığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Bin 886 işçi hayatını kaybetti

Bilim ve Teknoloji Üniversitesi yerleşkesinde gerçekleşen ‘İnşaatlarda İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalıştayı’n da 4 ayrı panel düzenlendi. Gün boyu devam eden çalıştayın açılış konuşmasını oluşturan İMO Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ raporuna göre, 2014 yılında en az bin 886 işçinin vefat ettiğini vurguladı. Hayatını kaybeden işçilerin 54’ünün çocuk, bin 754’ünün erkek, 132’sinin kadın, 53’ünün de göçmen olduğunu belirten Biçer, “Sektör dağılımına baktığımızda, ilk dizi gene inşaatta. 2014 yılında yapım işkolunda 423 işçi arkadaşımızı kaybettik. 2. sırada bulunan maden işkolunda 386 işçi ve 3. sırada bulunan ziraat işkolunda 309 işçi öldü” dedi.

Bu yüksek oranlarla, Türkiye’nin 100 bin çalışan başına ölümlü iş kazalarında Avrupa birincisi, dünyada ise üçüncü sırada olduğuna belli eden Biçer, “Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine oranla Salvador ve Cezayir’in peşinden işçi ölümlerinde üçüncü sırada bulunan Türkiye’de her sene ölen işçi sayısı bin bireyin üzerinde. Türkiye’de ölümle sonuçlanan iş kazası oranları ‘100 binde 20,5’ iken bu nispet Norveç, İsveç, İsviçre ve Danimarka bu şeklinde devletlerde ‘100 binde 2’ oranının altında kalmaktadır. Soruna her zaman ve her zaman çözüm odaklı yaklaşmalıyız. İnsan hayatı Hiçbir maddi değerle kıyaslanamayacak ölçüde değerlidir. Yapılan araştırmalar, iş kazalarının yüzde 98’inin önlenebilir olduğunu göstermektedir. Araştırmalara oranla İş kazalarının yüzde 50’si kolaylıkla, yüzde 48’i de sistemli bir meslek ile önlenebilir niteliktedir” biçiminde konuştu.

“ÖLÜMLERİ SIRADAN GÖREMEYİZ”

Biçer’in peşinden söz piyasa İMO İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli ise iş kazalarında hayatını kaybeden ve yaralanan işçilerin sayısal şekilde dünya ortalamasının fazla fazla üzerinde yer aldığını vurguladı. Kamuoyunun ölümleri ve yaralanmaları olağan görmesinin tehlikeli olduğuna belli eden Emekli, “İş kazaları kamuoyunun dikkatini çekmezse, sırf toplu ölümler yazılı ve görsel medyada haber olursa problemi gidermemiz zorlaşır” dedi.

İnşaat sektöründe çalışanların düşük aylık aldığını, birçoğunun da işsiz kaldığını anlatım eden Emekli, “Çalışanların can güvenliği tehdit altında. Yapılması gerekenleri bir an evvela yaşama geçirmeliyiz. Karar verme zorunda olanlar Günü kurtarmaya dönük izahatlar, mevzuatlar ve yönetmeliklerden ziyade konuya mühim bir biçimde yaklaşmalıdır. TMMOB ve İMO şekilde işçi sağlığı ve iş güvenliği bakış açısıyla kişiden ve emekten yana olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar