Bilimsel rapor: Bir depremde Kordon’da afet riski var

Ege Koop ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından 1.

Google Haberlere Abone ol
Bilimsel rapor: Bir depremde Kordon’da afet riski var

Ege Koop ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından 1. Kordon’da yapılan bilimsel araştırma, bir depremde bölgede ciddi afet riski olduğunu ortaya koydu. Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ve Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ, "Kordon Kentsel Dönüşüm" projesinin en önemli altyapı çalışması olan ve zeminin sismik davranışlarını içeren araştırmanın raporunu açıkladı.

Ege Koop’un, DEÜ Deprem Araştırma Merkezi işbirliğiyle Türkiye’de ilk kez Kordonboyu ve 2. Kordon’da, Alsancak Limanı ile Gündoğdu Meydanı arasında kalan kesimde 50-100 metre aralıklarla ve bin 200 metre derinliğe kadar inerek yaptığı araştırma üç ay sürdü. Muhtemel bir depremde binalarda meydana gelebilecek hasarları da bilimsel verilerle inceleyen araştırmanın raporu hayli ürkütücü. Raporla ilgili bilgi veren Genel Başkan Aslan, herkesin telaşa kapılmadan bilimsel gerçekleri anlaması gerektiğini söyledi. İlk verilerin, söz konusu bölgenin çok önemli riskler taşıdığını gösterdiğini belirterek, “Bölgelerdeki yapıların yapım yılları ve o dönemdeki geçerli olan yönetmelikler de dikkate alındığında, olası bir depremde karşı karşıya kalınacak afet son derece büyük olacaktır.” dedi. Aktif bir deprem bölgesi olan Türkiye’de büyük bir vurdumduymazlık yaşandığını söyleyen Aslan, İzmir’in 12 ilçesinde 13 projeyi, deprem riskini birinci derecede önemseyerek hayata geçirdiklerini aktararak, “Ege Koop’un ürettiği kentler sadece İzmir’e değil, depreme dayanıklı yapılar konusunda Türkiye’ye örnektir.” şeklinde konuştu.

PROF. DR. AKÇIĞ: BÖLGEDE CİDDİ AFET RİSKİ VAR

Kordon’da yapılan bilimsel çalışma ve araştırmaların son derece ciddiye alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Akçığ ise şunları kaydetti: “Sonuçlar bize gösteriyor ki söz konusu bölgede büyük bir afet riski vardır. Bu riski yaratan, binaların eskiliği ve yapılış şekilleridir. Bölgede olası bir depremde, zemin yapısı nedeniyle yüzeyde yer değiştirmeye bağlı olarak depremin şiddeti ve etkisi çok fazla olacaktır. Zeminin statik yüklerden etkileneceği ortalama 30-35 metre derinlikte, yanal ve düşey yüklere bağlı taşıma güçleri değişim göstermektedir. Bu derinlik içinde sıvılaşma riski bulunmaktadır. Bu yüzden binalar arasındaki mesafeler önem arz etmektedir. 100 kilometre ötede meydana gelebilecek bir depremin bile önemli sonuçlar doğuracağı unutulmamalıdır. Üç aydır bölgede gerçekleştirdiğimiz, zeminlerin deprem sırasındaki davranışlarını araştırma çalışmamız bize göstermektedir ki Kordon, ivedilikle dönüştürülmesi gereken bir bölgedir.” CİHAN

Yorumlar