Biden İstanbul'da Güneydoğulu vekillerle buluştu

ABD Başkan Yardımcısı Biden, AK Parti, CHP ve HDP'nin Güneydoğu milletvekilleriyle İstanbul'da bir araya geldi. Görüşmede Çözüm Süreci, PYD, Başkanlık Sistemi ve yeni anayasa konuşuldu

Google Haberlere Abone ol
Biden İstanbul'da Güneydoğulu vekillerle buluştu

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) grubu bulunan siyasi partilerin temsilcilerini kabul etti. MHP’den katılımın olmadığı görüşmenin sonunda milletvekilleri, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

ABD Başkan Yardımcısı Biden, AK Parti, CHP, HDP temsilcilerini Conrad Otel’de kabul etti. MHP’nin davet edildiği ancak son anda katılmaktan vazgeçtiği görüşme yaklaşık 1 buçuk saat sürdü. Görüşmenin sonunda milletvekilleri, görüşmenin içeriği hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

GALİP ENSARİOĞLU

Biden’la yapılan görüşmenin ardından AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, çıkışta basın mensuplarının sorularına verdiği yanıtta, "Ortadoğu, Kürt Meselesi, IŞİD, Ortadoğu’daki son gelişmeler ve görüş alışverişi oldu. Bu görüşmelerden bir şey çıkmaz. Biz karar verici değiliz. Herkes kendi düşüncelerini söyledi” şeklinde değerlendirme yaptı.

ALTAN TAN

Görüşmede HDP Milletvekili Altan Tan da yer aldı. Tan, “Bütün konuşulanları anlatmak mümkün değil ama genel çerçevesi Türkiye, Suriye, Irak, Ortadoğu, IŞİD. Türkiye’nin demokratikleşmesi, Kürt Sorununun çözümü, Türkiye’de tekrar PKK’nın 2013 şartlarında Türkiye içinde silahlı mücadeleyi bırakacağı, Türkiye Cumhuriyetii Devleti’nin de yeni bir anayasa ile demokratik bir cumhuriyet, demokratik bir Türkiye olması için acilen yapması gerekenleri sohbetin genel çerçevesi oldu. Böyle bir masa etrafında konuşmak çok önemli. İnşallah burada meydana gelen birlikteliği Ankara’da mecliste de aynı masaya oturarak devam ettirelim. Bence en önemli söylenmesi gereken budur. MHP’den Oktay Vural da davetliydi. En azından dün geceye kadar bize bildirilen. Geleceği söylenmişti. Keşke o da gelseydi. Çünkü burada Türkiye’nin aleyhine, halkın zararına hiçbir şey konuşulmadı. Herkesin konuştuğu nasıl bir çözüme ulaşabiliriz. Polemik ve tartışma olmadı. Fikirler masaya konuldu. Dediğim gibi; bu da iki maddedir. Türkiye yeni bir anayasa yapacak. Kürt Meselesi’ni de Türkiye’nin demokratikleşmesi içinde çözecek. Silahlar da susacak” diye konuştu.

FİKRİ SAĞLAR

ABD Başkan Yardımcısı ile görüşen vekiller arasında bulunan CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, “Amerikan Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Türkiye’de bulunan 4 siyasi partinin temsilcileriyle bir görüşme yapıldı. Ancak MHP temsilcisinin son dakika gelmekten vazgeçtiği bildirildi. CHP adına ben ve Sezgin Tanrıkulu davet edilmiştik. Özellikle Türkiye’nin içinde bulunduğu konum, Kürt sorununun çözümü konusunda görüşlerimiz Ortadoğu ve ABD- Türkiye arasındaki ilişkiler IŞİD’in sadece Türkiye ve Ortadoğu’nun değil tüm dünyanın bir sorunu haline gelmiş olması, Türkiye’de toplumsal barışın oluşturulması, yeni anayasanın bizim anlayışımızla nasıl yapılacağı, dünya pratikleri ile ilgili ABD’nin de, Başkan Yardımcısının da düşüncelerini öğrenme fırsatı bulduk. Yararlı bir toplantı olduğunu düşünüyorum.Her siyasi parti kendi görüşünü ve Türkiye’nin geleceğiyle ilgili planlarını anlatması adına önemli. Bu bizlerden talep edilmesi halinde gerçekleşen bir toplantıdır. Bu nedenle bizim görüşlerimizin CHP’nin görüşlerinin burada temsil edilmesi Türkiye’nin biran önce barışa ve yeni bir anayasaya ve demokratik bir noktaya ulaşması önemli” şeklinde açıklama yaptı.

ORHAN MİROĞLU

AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu ise “Türkiye’de çözüm süreci. Türkiye’de şu an içinde bulunduğumuz güvenliği tehdit eden problemler, şunun altını çizdi Biden, Türkiye’nin güvenlik problemlerinin kendilerini etkilediğini, ülkelerini etkilediğini ifade etti. Bir an önce bu halden çıkılması doğrultusunda fikirlerini beyan etti. Demokratikleşme, yeni anayasa hatta kısmen başkanlık sistemi üzerine de bir takım fikirler beyan edildi. ’Buna karar verecek olan Türkiye halkıdır, sizlersiniz’ dedi.

"Eğer güçlü bir başkanlık sistemi, Kürt meselesine çözüm yolunu açacaksa buna karar verecek olan sizlersiniz" dedi. Bunun dışında PKK’nın son eylemlerinin demokratik özerlik ilanları ve ilçelerde bu şekilde silahlarla, bombalarla tahkim edilmesinin kabul edilemez bir şey olduğunu ifade etti. "Bu bir trajedi" dedi.

Bu trajediye neden dönüldüğünü konuşmak lazım tartışmak lazım. Sonuçta silahlı bir çözüm yok. "Bir gün mutlaka ne yaparsanız yapın çözümü konuşmak zorundasınız "dedi. Olumlu bir havada geçti toplantı. Amerikan politikasının Türkiye’deki güvenlik meselesi ve PKK terörünün yarattığı bu vahim duruma sanki bir ışık tuttu kanaaati oluştu bende. Sanki Amerikalılar biraz daha ilgili olacaklar. Suriye konusunda PYD’yi ayrı bir yerde tutuyorlar. Irak’ta Suriye’de ve Türkiye’de Kürt nüfusun o ülkenin şartlarına göre hak talep edebileceğini söyledi. Bütün ülkelere yönelik tek bir çözüm olamayacağı konusunda bir takım fikirler ifade edildi." şeklinde konuştu.

Miroğlu, Kürt meselesi Türkiye’de bir statü meselesi olmadığını düşündüklerini söyleyerek; "Ben ve diğer AK Partili arkadaşım demokrasi meselesi eşitlik temelinde yeni bir anayasa meselesi olduğunu ifade ettik. " dedi.

Miroğlu ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın PKK ile görüşlerini de açıkladığını söyleyerek, "Tabii şunu da vurguladı;" PKK dünyanın her yerinde bir terör örgütü olarak görülüyor. Böyle de devam edecek. PKK’ya çağrı anlamına gelebilecek bir takım kelimeler de kullandı Joe Biden. Bu ilçelerdeki hale son vermesi gerekir. Buralardaki saldırılarına son vermesi gerekir anlamında ifadeleri oldu” dedi. ABD Başkan Yardımcısı’nın, Suriye’deki bütün güçlerin dikkate alındığını ifade ettiğini kaydeden Miroğlu, "Anladığım kadarıyla o da Türkiye’nin durduğu yerde duruyor. ’PYD söz konusu olduğunda. Fırat’ın ötesine geçmesi söz konusu değildir’ diye ifade kullandı" şeklinde konuştu.

Yorumlar