'Biçilmiş kaftan sürprizle karşılaşınca hesaplar bozuldu'

Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylık sürecinde istifasına gerek olmadığı yönündeki kararı da değerlendiren cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Arife Bağdat sorulmaz. Herkes biliyor neyin ne olduğunu....

Google Haberlere Abone ol
'Biçilmiş kaftan sürprizle karşılaşınca hesaplar bozuldu'

Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylık sürecinde istifasına gerek olmadığı yönündeki kararı da değerlendiren cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Arife Bağdat sorulmaz. Herkes biliyor neyin ne olduğunu. Bir ülkenin cumhurbaşkanının seçimi 1 ayda yapılır mı? Burada hak, hakkaniyet, adalet, eşitlik, orantı, hiçbirşey yok. Burada herşeyi biçilmiş kaftan şeklinde hazırlamıştı, bu biçilmiş kaftan sürprizle karşılaşınca biraz hesaplar bozuldu. Mesele bundan ibaret" dedi.

Ekmeleddin İhsanoğlu, kendisine yönelik 'şunu, bunu yapamaz' şeklinde eleştiriler yöneltildiğini hatırlatarak, şu noktaya temas etti; "Bırak tamam yapmasın canım. Niye korkuyorsun bundan? Niye onu kötülemeye çalışıyorsun. Sen ne yapacağını söyle. Ama anayasaya göre, icraatin içinden köprü yapacağım, baraj yapacağım deme. Çünkü yapamazsın."

Gaziantep'te düzenlenen basın toplantısında konuşan İhsanoğlu, İsrail ve Filistin arasında ateşkesin uygulanması gerekliliğine dikkat çekti. İsrail'in orantısız saldırılarının devam ettiğini kaydeden İhsanoğlu, "Hava saldırısı yapıyor. Semtleri, apartmanları ve mahalleleri olduğu gibi yıkıyor. Dün öğleye doğru 196 şehit vefat etmişti. Bugün 210'a yaklaştı. O yüzden bu ateşkesin behemehal uygulanması lazım. Hamas'ın da fazla kayıp vermeden, kendisine zarar vermeden, Gazze'ye zarar vermeden uymasını temenni ederim. Biz bunun üzerinde duruyoruz. Bunu temenni ediyoruz." açıklamasını yaptı.

Başkanlık sisteminin getirilmek istenmesine yönelik yöneltilen bir soruyu cevaplandıran İhsanoğlu, "Bu sistemde eksikliler elbette var. Bazı şeylerin düzelmesi lazım gelmez mi çok şeyin düzelmesi gerekir. Ama 'Biz bu sistemi iptal edelim. Bize yabancı olan bir sistemi getirelim ve biz bunu, o kafayı alıp yeni bir kafa vücuda yerleştirelim' derseniz o kafa başka türlü çalışır o vücut başka türlü çalışır. O zaman kafa da patlar, vücut da çöker. Amerika'daki sistem herkese hoş gelebilir. Ama o sistemin arkasında çok uzun bir tarih var. Amerika Birleşik Devletleri. Birleşik Devletler. Yani A devleti, birinci devlet, ikinci devlet, beşinci devlet bir araya geldiler, birleştiler, federasyon kurdular. Federasyonun başına bir başkan getirdiler. Böyle kuruldu devlet. Bizim devletimiz tektir. Üniter devlettir. İki tane devlet olmaz bizde. 81 vilayet ayrı devletler şeklinde olmaz. Onun için bize üniter devlet sistemi içerisinde parlementer sistemin kurulması, devam etmesi en tabii halidir. Ama bunu ıslah etmek şüphesiz gereklidir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de 11 cumhurbaşkanının da birbirinden farklı üsluplara sahip olduğunun altını çizen İhsanoğlu, "Ama aynı anayasaya göre, aynı kanunlara göre hareket etmeleri lazım ve yetkilerini Anayasa'dan kullanırlar. Anayasa'da olmayan yetkiyi kullanan insanlar, yetki gaspında bulunur. O zaman siz Başbakanla çatışırsınız, siz Meclis Başkanı ile çatışırsınız, siz milletin temsilcileriyle çatışırsınız. Bu Türkiye'yi kötü bir yere götürür. Türkiye, bir defa, son yıllarda, siz hatırlayacaksınız, Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız arasında ufak bir tartışma oldu. Bir kitapçık fırlatıldı Çankaya'da. Ekonomi çöktü. Herkesin cebindeki paranın yarısı uçtu. Şimdi, o tepede bir sigortanın atması, birisinin tepesinin atması, birisinin birisine kızması, 'Ben gücümü milletimden aldım, sana dikte ediyorum, onu yapacaksın, şunu yapacaksın' demesi memleketi nereye götürür? Onun için bu şıkları, alternatifleri iyi düşünmemiz lazım." diye konuştu.

"AK PARTİ'NİN KURUCULARINDAN DESTEK VERENLER OLDU"

Kendisiyle ilgili olarak 'Şunu yapamaz, bunu yapamaz' şeklinde eleştirilerin yöneltildiğini belirten İhsanoğlu, "Bırak tamam yapmasın canım. Niye korkuyorsun bundan? Niye onu kötülemeye çalışıyorsun. Sen ne yapacağını söyle. Ama anayasaya göre, icraatın içinden köprü yapacağım, baraj yapacağım deme. Çünkü yapamazsın. Köprüyü, barajı hükümet yapacak. Ben şunu söylüyorum kardeşlerimize. Bırakınız hükümet devam etsin. Barajlardan, köprülerden, yollardan memnun olanlar, zaten 3 kişiden 1 makam var. Bir sandalye var. Oraya uygun 3 kişiden birini seçip koyacaksın. Bu parti seçimi değil. Bu belediye reisleri, meclis üyeleri, milletvekili seçimleri var. Onun için çok farklı düşünmek lazım." şeklinde konuştu.

AK Parti camiasına yabancı olmadığını söyleyen İhsanoğlu, "Çok yakınında oldum. Ben bu milletin en yüce makamına görevlendirme talebi, teklifi geldiğinde bir iki istişare yaptım. Bu yaptığım istişareler arasında AK Parti'nin kurucuları vardı. Onlar beni teşvik ettiler. Ben şunu görüyorum AK Partili kardeşlerimizde; Onlar aslında sayın Başbakan'ın hizmetinin devam etmesini istiyorlar. Bu hizmet ancak Başbakanlık makamında devam ettirilir. Bu hizmet Çankaya'da olmaz. Kanun buna manidir, anayasa buna manidir." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar