Biçerdöverler kontrol altında

Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Aydın, il merkezi ve ilçelerde biçerdöverlerin kontrol altına alındığını belirterek dane kaybının önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi. Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık...

Google Haberlere Abone ol
Biçerdöverler kontrol altında

Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Aydın, il merkezi ve ilçelerde biçerdöverlerin kontrol altına alındığını belirterek dane kaybının önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi.

Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Aydın, buğday hasat döneminin başlamasıyla birlikte kentte gelen biçerdöverlerin kontrol altına alındığını söyledi. İl Merkezi ve Bulanık ilçesinde iki teknik ekip ile yapılan kontrollere diğer ilçelerde birer ekiple devam edildiğini belirten Aydın, çiftçilerin büyük emeklerle üretmiş olduğu buğdayların tarlaya dökülmesini engellemek amacıyla geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda da il sınırları içerisinde hasat yapan biçerdöverler Bakanlığın ilgili talimatları doğrultusunda kontrol edildiğini ifade etti.

Operatörleirn çok dikkatli olması gerektiğini ve bunun için gerekli kontrolleri hassasiyetle yaptıklarını kaydeden Aydın, "İlimiz ve ilçelerinde ekipler oluşturulmuş teknik elemanlar ile kontrolleri yapılmaya başlanmıştır. Dane kaybının Bakanlığımızca belirlenen değerler yüzde 2’ nin altında olmalı ve en aza düşürülmesi amacı ile rutin kontroller sıklık ile devam edecektir. İlimiz genelinde hasat yapan biçerdöverlerin dane ve sap kayıplarını kontrol eden ekiplerimiz, hububat hasadı döneminde çiftçilerimizin herhangi bir mağduriyetle karşılaşmaması için biçerdöver operatörlerinin belgeli olup olmadığı, yangın söndürme ekipmanlarının olup olmadığı, yardımcı eleman olup olmadığı, biçim yüksekliği, dane döküm durumu, elek ve elevatör, batör, kontrabatör vb. ayarlarının tam olup olmadığı denetlenerek, ortalama verime ilişkin bilgilerle biçerdöver sahibi, operatörü ve tarla sahibi hakkında kişisel bilgiler hasat denetim formuyla kayıt altına alınmaktadır. Ayrıca muhtarlara biçerdöver sahibi ve köy halkı adına sözleşme yapmaları, herhangi bir sorun yaşanması halinde hukuken mağdur olmamaları için tavsiyede bulunulmaktadır. Yangın çıkma ihtimaline karşı gerek çiftçilerin gerekse operatörlerin çok dikkatli olmaları gerektiğini belirten kontrolörlerimiz, yangın tehlikesine karşı hazırlıklı olmalarını, yeterli yangın söndürme ekipmanlarının ve hasat sırasında pulluk bağlı bir traktörü tarlada hazır bulundurmaları gerektiği konusunda çiftçilerimiz bilinçlendirilmektedir. Dane kaybını en alt seviyeye indirebilmek için çiftçilerimizin, operatör belgesi olmayan sürücülere biçim yaptırmamaları, tarlasına giren biçerdöveri sürekli kontrol altında tutup dane kaybına sebep olanları il/ilçe müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir. Kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörleri hakkında Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesine göre işlem yapılacaktır." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar